HIFIStyl

2018 12 21 TST Acoustic Energy AE309 1

Britští Acoustic Energy jsou na světě se svými reprosoustavami už přes tři dekády, nejde tedy o žádné nováčky. Jejich reprosoustavy jdou cestou plného zvukového projevu při zachování (někdy velmi) kompaktních ozvučnic. Nejinak je tomu i u sloupečků AE309, nejvyššího modelu série 300, které ale ani tak nevybočují z hájemství těch nejsnáze skladných sloupků na trhu.

Už při prvním pohledu naprosto jednoduše poznáte charakteristický designový rukopis firmy. Krom velikosti jsou to hlavně čisté linie a zaoblené rohy, typické ale je i ořechové dýhování, které vypadá prostě pěkně (byť lze vybrat i bílý nebo černý lesk) a bednám sluší. Koukněte se zezadu a "pod střechou" uvidíte i podlouhlý štěrbinový bassreflex, další neklamný znak řešení od Acoustic Energy.

AE309 jsou opravdu skladné - na výšku koneckonců měří jen 90 cm, do šířky 17,5 cm a do hloubky 28 cm. Možná i díky tomu je překvapivé, že AE309 váží tučných 22 kg. Za atypicky vysokou hmotností stojí nejen použití MDF profilů o tloušťce 1,8 cm, ale také bohaté vnitřní vyztužení nebo přidaná váha v základně ozvučnice, která pomáhá nejen absorbovat vibrace pronikající do kabinetu a do podlahy, ale také udržuje těžiště uzounkých reprosoustav nízko, takže ani při posazení na celkem výrazné hroty se nemusíte bát převržení.

2018 12 21 TST Acoustic Energy AE309 2

O nejvyšší tóny se stará hliníková kopulka o standardním průměru 2,5 cm, která je vsazená do relativně výrazného zvukovodu a překrytá mřížkou. Je to měnič vyvinutý pro řadu 300 a jeho hlavními přednostmi má být široká disperze až 120 stupňů a schopnost zvládnout velké množství energie.

Výškáč doplňuje dvojice středobasových reproduktorů, jejich membrány mají průměr 13 cm, mají kónický tvar a malý, zašpičatělý středový nástavec. Jsou vyrobeny z kombinace hliníku a keramiky, což prý umožňuje dosáhnout velmi mělkého tvaru a opět schopnosti zpracovat velkou energii.

2018 12 21 TST Acoustic Energy AE309 3

Výrobce udává frekvenční rozsah 38 - 30 000 Hz (+/- 6 dB), charakteristická citlivost činí 89 dB / 2,83 V / m a jmenovitá impedance je 6 ohm. Dvou a půl pásmová koncepce má dělící body výhybky na úrovních 296 Hz a 2 560 Hz, slova o schopnosti zpracovat hodně energie by měl potvrzovat údaj 175 Wattů, což je na tak malý sloupek opravdu hodně.

Acoustic Energy AE309 jsme poslouchali v rámci standardních redakčních sestav, tedy jak s OPPO UDP-205 a Norma Revo IPA-140 namísto Harbeth Monitor 30, tak s Cambridge CXA80 a Cambridge CXC místo Fischer&Fischer SN-70, ale i s Teac NT-503 a Emotiva XPA-DR2 místo KEF LS50. Krátce jsem zkusili i vinylový řetězec s VPI Scout, raménkem Jelco, přenoskou Hana, předzesilovačem Grandinote Celio a zesilovačem Grandinote Shinai. O použitém příslušenství, ať už jsou to kabely, filtry nebo další komponenty, se dozvíte v pravém sloupci -->.

2018 12 21 TST Acoustic Energy AE309 8

Velký, rozmáchlý a na ovládnutí ne zrovna jednoduchý basový základ v "By your side" od Sade ("Lovers Rock" | 2000 | epic | 500766 2) byl objemově příjemný, sloupky netrpí nedostatkem, ale ani se vám nebudou snažit rozdunět podlahu - je to bas spíše kontrolovaný, uhlazený a nenásilně poddajný, houpavě naplňující místnosti dostatkem energie, která vám dá pocit, že hloubka tu je, ale přitom nemá tendenci na sebe poutat pozornost. Je to bas spíše šťavnatý, tučný, fyzický, umí si brouknout a dát impuls, který cítíte, ale netlačí na pilu, je součástí hudebního celku, civilizovaný a přirozený.

Také vokál Diany Krall v "Temptation" ("The Girl in the Other Room" | 2004 | Verve | 0602498622469) byl hladký, vřelý, plnokrevný a přitom anglicky lidský a spořádaný, s nádechem jemnosti, ale přitom co do energie přesvědčivý bezprostřední nad standardy dané cenové hladiny. Od lehkého šepotu po důraznou artikulaci, ve všech polohách si ho užijete s neokázalou laskavostí, je to velmi muzikální přednes s citem pro barvu a s dobrou čitelností, kdy nemáte pocit, že by se zvuk někam tlačil, ale že prostě přirozeně vyplývá k vašim uším.

2018 12 21 TST Acoustic Energy AE309 11

I nejvyšší tóny jsou klidné, nijak se neodtrhávají od zbytku reprodukce a třeba cinkání, ševelení a šumění činelů a dalších kovových perkusí v "Question and Answer" ze stejnojmenné desky Methenyho, Hollanda a Haynese (2008 | Nonesuch | 7559-79910-0) je zřetelné, je tu cítit už solidní pořádek a oddělení jednotlivých tónů, spousty odstínů různých kovových nástrojů a celkově za 35 000,- jsou to doslova myriády důvodů ke spokojenosti. Navíc to není prezentace jakkoliv efektní, ale spíše zvuk s takovým tím anglickým smyslem pro hudební realističnost.

Když začne Janáčkova "Symfonieta" ("Rok české hudby" | 2004 | Panter Praha | TU 0002-2), je cítit, že i orchestr se v dané třídě do reprosoustav "vejde" a zvuk je pěkně plný, bohatý a je ho dost, aniž by byl "nadmutý" kvůli pocitu větší dynamičnosti nebo prostě bombastičnosti. AE309 se drží velmi spořádaně v hájemství realističnosti a uvolněnosti, dokážou "nesplaskle" šeptat a nadechnout se v dynamické špičce s dostatečnou důstojností, aby bylo cítit opravdové vzedmutí energie. Je to příjemná kombinace klidu a živoucnosti, anglicky kultivovaná a už bez stresu plynoucí a ani pod vyšší hlasitostí neztrácející takovou tu poddajnou měkkost.

2018 12 21 TST Acoustic Energy AE309 15

V "Like a Rolling Stone" od Barb Jungr ("Man in the Long Black Coat" | 2011 | Linn Records | AKD 386) cítíte velký organický hudební celek, nerozdrobený na technický soupis jednotlivostí. Ze zvuku si snadno "vyloupnete" jednotlivosti, pokud si přejete zaměřit se na detaily, ale hlavní silou charakteru je to, jak dokáže sestavit smysluplný hudební celek, aniž by právě jednotlivosti musel nějak akcentovat. Přitom je to ale už slušně prokreslený zvuk, dávající vám ochutnat party jednotlivých nástrojů v přehledném celku - prostě právě to, co ve třídě vyššího hi-fi světa čekáte.

Snad je to díky péči o disperzi nejvyšších kmitočtů, snad celkově dobrým zfázováním měničů, ale AE309 dokázaly v Illsleyho "Railway Tracks" ("AUDIOphile Pearls Vol. 10" | 2014 | AUDIO | 11-14) udržet pěkný stereo obraz bez nutnosti sedět na nějakém jediném sweet spotu, můžete se usadit pohodlně a užívat si hudbu s dostatečně širokou bází a vlastně už pěkně velkými proporcemi a solidní vzdušností, která vás nechá cítit se uprostřed hudebního dění.

2018 12 21 TST Acoustic Energy AE309 12

Svým kultivovaně poddajným, měkkým a muzikálním charakterem nabízí AE309 snadnou cestu k hudbě - pranic nevadí ani říznější sykavky, jako má Bára Zmeková ve své "Ještě kousek" z stejnojmenné desky (2013 | Jámor), protože sloupky vám sice jejich ostrost naznačí, ale předají celkový vjem kultivovaně a neútočně, takže vás nic nevytrhuje od hudby jako takové. A že ta se poslouchá prostě dobře, s puncem už takové té dospělé a přitom příjemné přirozenosti.

Sloupky Acoustic Energy AE309 představují patrně takovou tu metu, která by měla snad být ve světě středně drahého audia povinností pro každého - jednak mají elegantní a do interiéru snadno zapadající vnější slupku, jednak se férově "vejdou" se svým zvukem prakticky do jakékoliv místnosti a jednak - a to je asi nejdůležitější - fungují tak pěkně vyrovnaně, tak neokázala a tak celkově muzikálně, že je prostě příjemně uvolňujícím zážitkem pustit si jakoukoliv hudbu máte zrovna chuť si pustit. Důstojný, plný a měkce poddajný zvuk AE309 je kultivovaným a přirozeně znějícím průvodcem prakticky jakoukoliv nahrávkou a je schopný předávat vám hudbu dlouhodobě neúnavným, zábavným způsobem, který netlačí na pilu a nechává s uvolněnou pozitivností vyniknout ducha hudby.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny na pevném soklu cca půl metru nad zemí (v případě regálových modelů samozřejmě na stojanech) a co nejdále od stěn to bylo možné.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2018 12 21 TST Acoustic Energy AE309 m1

Na naměřené frekvenční odpovědi je znát, že reprosoustavy své první tóny vydají někde na úrovni 35 Hz, v plné parádě někde kolem 45 - 50 Hz, kterážto meta se ale dá prohloubit přisunutím ke zdi, kde se zdvihne celé pásmo mezi 50 a 100 Hz. AE309 pak nabízí bohatší reprodukci mezi 100 a 1 200 Hz, celkově jde ale o slušně vyrovnanou a na danou třídu bezproblémovou odezvu. Výrobcem slibovaného rozsahu pak AE309 skutečně dosahují a to za slíbených podmínek, takže je vše v nejlepším pořádku. Díky onomu lehkému zdůraznění zmíněného pásma od 100 Hz výše pak zní tak příjemně plným způsobem a naopak úbytek energie pod 100 Hz stojí za tím, že nepůsobí přebasovaně ani v menších prostorách.

2018 12 21 TST Acoustic Energy AE309 m2

Impedance (červená) napovídá, že bassreflex je naladěný kolem 50 Hz, křivka v žádném svém bodě nepropadá pod 6 ohm a i v tomto tedy Acoustic Energy plní to, co deklarují - je to jeden z nemnoha výrobců, který se tak v daném segmentu doopravdy drží reality. Mocný peak na 80 Hz dosahuje až 50 ohmů, stejně jako je tu patrný další peak na cca 3 800 Hz. Důležitější ale je, že tu není žádný náznak nežádoucích rezonancí nebo stojatého vlnění, které by se mohly při normálních hlasitostech projevit formou zkreslení. Elektrická fáze (černá) má největší výkyv na úrovni mezi 90 a 100 Hz, kdy je odklon do záporných hodnot poměrně výrazný, ale v kombinaci s masivním impedančním peakem by AE309 neměly mít nepřiměřené nároky na dodávky proudu ze zesilovače. Sečteno a podtrženo, elektricky jsou AE309 stejně spořádané, jako jsou zvukově.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ ✓] | VELKÁ [--> 40m2] [ +/- ]

Kč 34 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ elegantně hladký a muzikální zvuk

+ objem a plnost ze skladných ozvučnic

+ jsou pěkné na pohled

+ nebojí se jakékoliv hudby a stále zní příjemně

+ ani v malé místnosti nemáte pocit přebasovanosti

+ umí být pěkně "tělesné"

ZÁPORY

- vlastně nic

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Tykon | www.tykon.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies