HIFIStyl

2017 08 22 TST Elac Miracord 90 1

Jméno Miracord se v historii německé značky Elac objevilo už kdysi (a také patřilo gramofonu) a ku příležitosti 90. narozenin ho dámy a pánové ze severoněmeckého Kielu přivedli zpět. Jde vlastně až o překvapivě věrnou kopii původního modelu, přizpůsobeného ovšem pochopitelně moderním designovým nárokům.

Gramofon Miracord 90 je neuvěřitelně pěkný, čistý a hodnotně zpracovaný. Je to opravdová ozdoba moderního interiéru, to se jeho autorům musí přiznat - navíc je ale i fyzicky až překvapivě velký a mohutný, z fotek se to nezdá. Tělo se zakulacenými rohy vyztuženými hliníkovými profily má 47 cm na šířku, 36 cm do hloubky a po nejvyšší bod raménka 17 cm. Co je ale ještě překvapivější je zajisté váha 17 kg.

2017 08 22 TST Elac Miracord 90 2

Šasi je vyrobeno z MDF desek (a samo váží 5,5 kg), vpředu a vzadu je zakryto hliníkovým profilem a celá váha spočívá na čtveřici silikonových nožek. Obliny se ve tvarech opakují poměrně často. Samozřejmě dominantní je tu talíř - opravdu masivní hliníkový talíř, který váží 6,2 kg. Roztáčí se na ocelovém subtalíři, který se točí na rubidiovém ložisku v pouzdře ze spékaného bronzu.

Talíř roztáčí integrovaný motor v přední části a to přes široký plochý řemen. Motor je fyzicky od šasi oddělen mnoha tlumícími materiály a je v podstatě v otvoru zavěšený, nutno říci, že ani s prstem těsně vedle něj necítíte žádné procházející vibrace.

2017 08 22 TST Elac Miracord 90 3

V protilehlém předním rohu se nachází robustní a velmi industriálně působící ovladač, kterým jednak gramofon zapnete, jednak zvolíte rychlost otáčení motoru. Uprostřed tohoto prvku je otáčecí kolečko, kterým můžete rychlost doladit ještě o dalších +/- 5%. Při změně rychlosti se rozzáří dioda vpředu a po ustálení otáček barvu změní, abyste si byli jisti, že "teď už můžete". Je to vlastně velmi komfortní řešení.

Použité raménko z uhlíkových vláken má tvar rovné trubičky, je usazené na olejovém systému, takže klesání k cenným vinylům je plynulé. Protizávaží a antiskating jsou jednoduše, velmi tradičně řešené, protože ale vlastně není moc co nastavovat (pokud nebudete měnit přenosku za jiný typ), stačí nasadit olůvko a je hotovo.

Osazená přenoska sice nese označení ELAC D 90 E 18, ale vyrábí ji kompletně Audio Technica. Opět je na gramofonu již perfektně nasazená, abyste mohli skutečně jen připojit kabely a hrát. Hrot přenosky je typu MicroLine se specifickým tvarem někde mezi lineárním a eliptickým.

2017 08 22 TST Elac Miracord 90 4

Když jsme u připojení, v zadní stěně najdete dva robustní cinche se zemnícím kolíkem a na druhém konci atypický konektor, jímž připojíte externí 18 V napájecí zdroj. Vlastně je to opravdu jednoduchost sama...

Gramofon Elac Miracord 90 Anniversary jsme poslouchali ve společnosti phono předzesilovačů Grandinote Celio, Naim Stageline a Pro-Ject Phono Box, zesiloval pak Naim Nait XS + Naim FlatCap XS + Naim NAP 250, případně Norma Revo IPA-70B nebo Cambridge CXA80. Poslouchali jsme pak přes Harbeth Monitor 30, Fischer & Fischer SN-70 a Xavian Perla nebo Xavian Premio. O použité kabeláži, filtrech a dalších doplňcích viz soupis v pravém sloupci -->. Porovnávali jsme pak s VPI Scout a jen pro zajímavost i s Pro-Ject Elemental.

Basová linka v titulní skladbě desky "Skala" Mathiase Eicka (2011 | ECM | 276 3107) byla krásně hebká, měkounká po okrajích a kulatá, pocit hloubky byl už zřetelný a přitom měl zvuk energii a bas byl pod kontrolou, dobře definovaný, tóny byly už vysloveně výtečně oddělené. Spodní tóny s sebou nesly také zřetelný lehce teplý nádech, budící v celku takový ten "analogový" dojem, který z nějakého důvodu od vinylu nebo elektronek očekáváte. Zvuk je také velký, neupejpavý, vstřícný.

2017 08 22 TST Elac Miracord 90 13

Hluboký hlas Cassandry Wilson v "Run the VooDoo Down" ("Traveling Miles" | 1999 | Blue Note | 7243 8 54123 1 8) gramofon od Elac pěkně rozsvítil, nebránil mu vyjít kupředu, naopak až překvapivě dobře prokreslil vše až k jemným detailům, vystihl pěkně barvu i objem. Právě vokály jsou tomuto gramofonu úplně nejlépe - jsou pevné, plastické a hlavně mají podmanivé vnitřní kouzlo, takovou tu správnou sexy jiskru. Oproti basům tu necítíte ani ten náznak měkkosti, je to prostě přirozené, snad možná jen o něco hladší teplejší.

U výšek je pak "gramofonovitost" ještě o kousek menší a nejvyšší tóny v Harrisonově "Got My Mind Set on You" ("Cloud Nine" | 1987 | Dark Horse Records | 9 W1 25643) jsou velmi autentické a jasné, objemově akurátní, rychlé, prosté i z nijak audiofilské nahrávky jsou dobře zaříznuté a čitelné, bez plechovosti a agrese, nejsou ucinkané ani uťápnuté. Mohly by možná být o ždibec bohatší a sladší, možná by tak lépe zapadly do zbytku, ale nejde o nich říci půl křivého slova.

Dynamika tlukotu velkého bubnu v úvodu "Lion in Winter" od Bee Gees ("Trafalgar" | 1971 | MFSL | MFSL 1-263) byla slušná, sice vám nevytluče tabulky z oken, ale kontury jsou konkrétní, dopad paličky má energii a důraz, objem je tak akorát. Gramofon je zjevně vyladěný spíše směrem k pevnosti a konkrétnosti - tak, aby nebyl nějak efektní a zbytečně pompézní, ale aby byl prostě realistický.

2017 08 22 TST Elac Miracord 90 7

Tento zmíněný charakter má rozhodně pozitivní vliv na vnímání rozlišení - v "People Ain´t No Good" Nicka Cavea ("Live from KCRW" | 2013 | Kobalt | BS006V) nic nezastírá přístup k hudbě jako takové, z vlastního charakteru je to snad jen ona již zmíněná kultivovanost, přednes je spořádaný a slyšíte kdejaké šustnutí, dokonce i nuance jako je oddechnutí směrem k mikrofonu, které běžně zapadá do ruchu a šumu nahrávky. Patrně byste to do obyčejně vypadající přenosky ani neřekli (nebo alespoň my jsme to neřekli...). Tohle není žádný "do hezka" vyladěný gramofon, ale věrný a velmi čistě hrající stroj.

Miracord 90 umí vykouzlit poměrně velký zvuk, se zřetelnou šířkou a hloubkou, s dobrou lokalizací v trojrozměrném prostoru a vůbec vlastně výtečnou čitelností - v "Heavy Duty Judy" Pierrejean Gauchera ("Zappe Zappa" | 1997 | Zappo Records | ZR001) se nám líbilo i to, že nástroje působily reálně velké a energické, na vinyl je to až nebývale realistické a přitom to nepostrádá to gramofonové kouzlo.

2017 08 22 TST Elac Miracord 90 17

Ostatně tomu třeba v "You Win Again" od Bee Gees ("E.S.P." | 1987 | Warner Bros. | 925-541-1) rozhodně přispěla i příjemná rytmičnost a lehká plynulost, tempo bylo naléhavé a prostě to byl excelentně "analogový" zážitek s otevřeností, vřelostí a šlapající radostí z hudby.

Nová inkarnace gramofonu Elac Miracord je velmi důstojnou oslavou 90. narozenin firmy. Jednak je opravdu krásný, jednak se s ním dobře žije díky snadnému nastavení až lifestylově snadnému provozu. Na každém kousku tohoto přístroje je ale vidět, že se mu někdo věnoval s cílem udělat ho krásným a příjemným. A povedlo se - poslouchat Miracords 90 je prostě krásné. Nesmíte ho podcenit, protože přes až lifestylově působící celek nepostrádá audiofilský tón, hraje realisticky a přesně, čistě a konkrétně, aniž by ztratil z pozadí citelnou "vinylovost". Miracord 90 sice možná není puristickou záležitostí, je ale rozhodně famózně příjemným společníkem při objevování světa točících se černých placek...

Kč 66 000,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ je krásný

+ skvělé zpracování

+ snadná obsluha včetně změny rychlosti a jejího doladění

+ příjemně hebký a "analogový" zvuk

ZÁPORY

- při výměně přenosky za lepší lehce omezené možnosti nastavení

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: BaSys CS | www.basys.cz | www.elac-hifi.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies