HIFIStyl

2017 01 29 TST Focal Electra 1028 BE 1

Původ jména Electra (či chcete-li Élektra) najdete v Řecku, respektive v tamní mytologii, kde se vyskytuje jako dcera mykénského krále Agamemnona, jiná Élektra byla dcerou titána Ókeana a ještě jiná pak dcerou jiného titána - Atlanta. Mimo jiné jméno Electra označuje i prostřední sérii katalogu francouzského výrobce (nejen) reprosoustav Focal.

Model s názvem Electra 1028 Be je pak nižším z dvou v řadě vyráběných sloupků. I přesto se jedná o velký kus nábytku, však 33 kg jeho hmotnosti připadá na rozměry 111 cm x 26,4 cm x 35 cm (v x š x h). V provedení ozvučnic jasně poznáte i přes relativně jednoduché tvary ducha Focal - skříně se lehce zužují směrem vzad, čelní stěna je mírně vypuklá, ostré lomy se tu mísí s oblinami a vytváří tak trochu svébytnou estetiku. Ozvučnice z MDF desek dosahuje tloušťky až 5 cm a výrobce používá "Gama technologii" pro co největší potlačení nežádoucích vibrací.

2017 01 29 TST Focal Electra 1028 BE 2

Černá čelní stěna ve vysokém lesku je osazena čtyřmi měniči, středotónový je ne úplně typicky nahoře, pod ním je tweeter zasazený do hliníkového pásu a pod ním dvojice wooferů - až na vysokotónový měnič jsou všechny reproduktory vsazené poměrně hluboko do "vajíčkově" tvarovaného zvukovodu. Ozvučnice působí, že stojí na dvou úzkých lištách / nožkách, mezi nimi se však otevírá neviděný bassreflexový port.

Druhý port je vsazený do zadní stěny, plastový nátrubek má odvážně velký průměr. U paty se pak nachází hliníková destička s jediným párem bytelných firemních terminálů, nikde tedy žádné atypické řešení.

2017 01 29 TST Focal Electra 1028 BE 3

O nejvyšší frekvence se stará pro firmu charakteristická "otočená" membrána, vrchlík tak působí jako kdyby hrál dovnitř. Dodatek Be v názvu modelu jasně naznačuje použitý materiál - jde o beryllium. Průměr membrány je nadstandardních 2,7 cm a křehký materiál kryje bohatě perforovaná mřížka. Díky berylliu má reproduktor velký rozsah a začíná už na hranici 2 000 Hz, přičemž rezonanční kmitočet leží velmi nízko, na úrovni 680 Hz. Reproduktor je zasazený v pevném a velkém bloku hliníku, kde má i vlastní pracovní komoru.

Nahoře usazený středotónový reproduktor využívá ke konstrukci membrány kompozit "W" třetí generace jako nejvyšší řady; jde o sendvičový materiál s dvěma vrstvami skelných vláken s pěnovým materiálem mezi nimi. Průměr membrány činí 16,5 cm.

2017 01 29 TST Focal Electra 1028 BE 5

Stejný průměr i stejný materiál mají membrány obou basových měničů, od středotónového kolegy se liší jen větším, silnějším magnetickým systémem. Všechny reproduktory jsou vyráběny přímo ve francouzské továrně Focal.

Výhybka dělí práci do tří pásem na hranicích 350 a 2 200 Hz, jmenovitá impedance 8 Ohm přiznává propad až na 3,5 Ohmu, citlivost 91,5 dB / 2,83 V / m patří k vyšším. Focal udává pracovní frekvenční rozsah 34 - 40 000 Hz (+/- 3 dB) s nejnižší vyzářenou frekvencí 28 Hz při propadu -6 dB.

2017 01 29 TST Focal Electra 1028 BE 9

Focal Electra 1028 Be jsme poslouchali v pražském studiu Rodel Audio, kde jim partnerem byl primárně set T+A ze série E (konkrétně modely Power Plant a Music Player) s kabely Cardas Parsec. Ať jsme zkoušeli cokoliv (od Marantz série 14 Special Edition přes NADy až po Yamahu), bylo obtížné najít optimální sestavu, která by zvuk otevřela, vytáhla z reprosoustav a dodala mu dostatek života - Electra 1028 Be možná nejsou tak náročné jako Aria 936, ale úplně snadno vám své kvality neodevzdají.

Basová linka v Davisově "So what" ("Kind of Blue" | 2005 | Columbia | CK 64935) byla lehce sušší, zato ale solidně definovaná, z reprosoustav už při správné hlasitosti vyšlehne impuls a byť nejsou Electra 1028 Be vysloveně výbušné a dramatické, cítíte to zapružení energie při každém brnknutí. Reprosoustavy také tak jaksi neefektně umí odlišit hloubku tónů. Možná byste čekali od relativně velkých ozvučnic o ždibec hutnější, sytější přednes, přesnosti a konkrétnosti ale nelze v dané třídě mnoho vytýkat - snad jen fakt, že reprosoustavy neumí takový bas nabídnout úplně lehce.

2017 01 29 TST Focal Electra 1028 BE 6

Lehounce sušší byl také hlas Katie Melua v "God on the drum, Devil on the bass" ("The House" | 2010 | Dramatico | DRAMCD0061), byť se nám líbily realistické proporce a výtečná čitelnost. Je to vlastně takový trošku studiový přednes. Reprosoustavy vám třeba dají celkem nekompromisně najevo, že v nahrávce jsou až příliš důrazné sykavky s trochu příliš zřetelnými hranami. Reprodukci rozhodně nechybí čistota, ale je tu cítit také snaha o analytický, přesný projev, díky čemuž působil vokál vlastně až trochu koncertně, ne jako upravená studiová nahrávka, ale jako živá produkce.

Obrácený tweeter Focalu má něco do sebe - nejvyšší frekvence v "That Slavic Smile" od The Modern Jazz Quartet ("Echoes" | 1987 | Pablo | 00025218014229) byly průzračné jako studánka, samozřejmé, čisté, přesné, jasné a znělé - prostě výborné. Zvuk činelů není ale přes všechnu svou znělost nijak na efekt laděný, je to naopak spíše utaženější, klidnější, ale dobře zapadající do charakteru ostatních pásem. Ševel činelu pak ale už má strukturu a Electra 1028 Be umí rozpitvat hudbu do detailu a rozebrat zvuk na jednotlivé detaily.

2017 01 29 TST Focal Electra 1028 BE 11

Pokud chcete slyšet to nejlepší, co v oblasti dynamiky umí Focal Electra 1028 Be nabídnout, budete muset lehce pootočit hlasitostí doprava - ostatně jako kdyby se reprosoustavy otevíraly právě s rostoucí poslechovou úrovní. Dynamika je obecně ale velmi solidní, ani za dané peníze vás nezklame a třeba klavír v Musorgského "Velké bráně kyjevské" ("Obrázky z výstavy" | 1995 | Denon | CO-78827) už nějakou tu razanci měl, ačkoliv mu chybí takový ten pompézní, velký "dech" - přednes Electra 1028 Be je spíše utaženější, takový technicky precizní, ale švih a autoritu tyhle reprosoustavy mají. Nejdou za signálem úplně lehce, chtějí pořádně nakrmit.

Precizní technickou práci předvedly reprosoustavy také v "Indigo Dreamscapes" ("Parallel Realities" | 1993 | Zaiks | JD 1251/52); se vzrůstající hlasitostí se někdy kolem střední úrovně přednes vyčistí a otevře, přehlednost byla excelentní a i když Focal nezdůrazňuje mikrodetaily, díky přímosti a jasnosti zaslechnete i drobné detaily, linky nástrojů jsou uchopené pevně a autoritativně, plus mají Focal talent zdůraznit a podtrhnout ten live aspekt nahrávky. Musíte však udržet tu správnou (a vyšší) hlasitost...

2017 01 29 TST Focal Electra 1028 BE 12

Focal Electra 1028 Be umí načrtnout velmi pěkný prostor, ale potřebují bez diskuse minimálně jeden metr za sebou i kolem sebe obecně a dost možná si zaslouží, abyste je poslouchali z větší vzdálenosti - na dva metry to nikdy nebude úplně ono. Ve "Spirit of the air" Pata Methenyho ("Orchestrion" | 2010 | Nonesuch | 7559--79847-3) se pak objevila třetí dimenze, všechno bylo pevné a usazené pevně na zadek, ozvučnice už nejsou v reprodukci v podstatě vůbec cítit a obraz dává smysl, každý nástroj má svůj plácek a prostor kolem sebe, byť cítíte, že tu maličko schází vzduch a nadýchanost.

Solidní údernost, trochu tvrdý bas, jadrný, ale čistý vokál, skrytý ale trošičku v pozadí, až divoce řízná kytara a solidní údernost - to všechno najdete v "Ashes to ashes" od Faith No More ("The Very Best Definitive Ultimate Greatest Hits Collection" | 2009 | Rhino | 5186544012). Electra 1028 Be přímě a bez příkras informují o technických limitech nahrávky a nesnaží se je nijak maskovat ani kompenzovat a i když díky až určité syrovost umí probudit "live" pocit, můžete být leckdy zklamaní z toho, jak špatně je leckterá nahrávka zpracovaná.

2017 01 29 TST Focal Electra 1028 BE 13

Focal Electra 1028 Be nejsou úplně snadno přístupné, snadno hrající reprosoutavy - naopak potřebují prostor, potřebují elektroniku bez chyb a potřebují hrát někde mezi realistickou a koncertní hlasitostí, právě pak budou fungovat dobře. Jsou to přesné, čisté, jasné a analytické nástroje, které ale mohou být až trochu moc nesmířlivé, pokud někde uděláte chybu. Pokud si je tak půjdete poslechnout, dbejte na to, abyste si vyladili sestavu tak jak má být - protože Electra 1028 Be umí hrát výborně, potřebují k tomu ale hodně péče a jak se tak hezky říká, jsou skromné, spokojí se jen s tím nejlepším, aby to nejlepší vydaly.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m ve výšce mezi tweeterem a středotónovým měničem, v uzavřeném semireverberantním prostoru o výměře podlahové plochy 30 metrů čtverečních. Prostor je standardně zatlumen, ovšem bez rozsáhlých akustických úprav, a proto jsou naměřené hodnoty interpretovatelné jako 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 – 200 Hz ovlivněné akustickými parametry prostoru – konkrétně mírným zdvihem na basech. Měřeno bylo pomocí software ATB PC Pro vždy v pěti cyklech, vybrána byla střední křivka. Všechna měření probíhala na poslechové sestavě s vždy stejně nastavenou úrovní hlasitosti. Měřeno pomocí PCM stopy o vzorkovací frekvenci 48 kHz s 1/3 oktávovým vyhlazováním.

2017 01 29 TST Focal Electra 1028 BE m1

V daném prostoru bylo jasně cítit, že basové pásmo je v takto velkém prostoru pořád ještě nadbytek basu (který lze částečně řešit dodávanými tlumícími pěnovými prvky), zejména toho hezkého kolem 100 - 150 Hz. Plný nástup lze vypozorovat někde kolem 45 Hz, lehce zdůrazněné je i vokální pásmo. Vyrovnanost křivky není zrovna studiová, byť krom výstřelku na zmíněné úrovni kolem 100 Hz se vejde do tolerance +/- 3 dB. Slíbených 28 Hz ale spíše než -6 dB odpovídá poklesu -15 dB.

2017 01 29 TST Focal Electra 1028 BE m2

Průběh impedanční křivky je zcela prostý rychlých zlomů, přechodů a jediným, co tu může způsobit problém je propad i pod 3 Ohmy a to v celkem širokém rozsahu 85 - 650 Hz. Elektrická fáze je umírněná a pohybuje se v bezpečných mezích, nad hranicí 1 000 Hz je fáze zkreslená chybou měřícího systému. Celkově ale lze říct, že budete muset mít velice stabilní a pevný zesilovač.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ +/- ] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ ✓] | VELKÁ (> 40m2) [ ✓]

Kč 179 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ ve správném zapojení jasné a konkrténí výšky

+ drajv a drama

+ trochu studiový, trochu syrový, ale dravý přednes

ZÁPORY

- velké nároky na sestavu

- přeci jen vyšší cena

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Horn | www.horn.eu 

PRODÁVÁ: Rodel Audio | www.rodel-audio.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies