HIFIStyl

2016 12 03 TST Audiovector QR3 1

Dánský Audiovector v roce 2016 představil novou, dostupnější řadu svých reprosoustav QR - model QR3 je klasicky střiženým sloupkem střední velikosti a střední ceny. Dle výrobce jde o snahu nabídnout v kompaktním a méně výrazném vizuálním balení technologie z vyšší řad. Jistá prostorová a vizuální nenápadnost cílí zjevně tam, kde je třeba velkého zvuku a snadného zapadnutí do interiéru.

Sloupek QR3 nevyčnívá vlastně ničím - rozměry, povrchovou úpravou ani křivkami. Snad jen zvednutí ozvučnice mírně nad základovou desku kvůli výdechu bassreflexu a zaoblené hrany oživují ty nejzákladnější křivky. Při pohledu zepředu zaujmou dva woofery, doplněné páskovým vysokotónovým reproduktorem, což je řešení mírně nestandardní, ale v Audiovector mají pásky rádi.

2016 12 03 TST Audiovector QR3 2

Při pohledu zezadu pokračuje trend naprostého minima prvků, vlastně je tu jen destička s jedním párem dostatečně solidních reproterminálů.

Měniče mají obrubu z pěkně zpracovaného hliníku, zejména pak tweeter. Povrchová úprava v imitaci dýhy vypadá slušně, ale opět spíše nenápadně. Jako kdyby někdo chtěl křivkami a celkovým pojetím jednoduše minimalizovat fyzickou stránku věci (a celkem se mu to i povedlo).Ostatně i rozměry zhruba patnáctikilové ozvučnice z MDF desek 94,2 x 19 x 23,2 cm patří do jakéhosi standardu.

2016 12 03 TST Audiovector QR3 3

Největší změnou oproti ostatním modelům firmy je páskový tweeter Gold Leaf Air Motion - jde o pásek skrytý za jemnou mřížkou v barvě růžového zlata, která slouží jako filtr ne nepodobný tomu, který se ve studiu staví před mikrofony. Výsledkem by měl být čistší a hladší přednes. Oba woofery jsou pak také zcela nově vyvinuté, používají membrány z leteckého hliníku, tlumené měkčími materiály v sendvičové kompozici.

Audiovector QR3 jsou zapojeny jako dvouapůlpásmové, výhybka dělí práci mezi měniče na úrovni 400 a 3 000 Hz. Udávaná jmenovitá impedance je 4 až 8 Ohm, citlivost pak nadprůměrných 90 dB / 2,83 V / m. Udávaný frekvenční rozsah 35 - 45 000 Hz s maximální extenzí u tweeteru až nad hranici 100 000 Hz nemá žádnou přiznanou toleranci a působí poněkud ambiciózně.

2016 12 03 TST Audiovector QR3 4

Sloupky QR3 jsme měli možnost poslouchat v rámci několika dní v pražském studio Rodel Audio v místnosti, která reprezentuje typický obývací prostor ve starší zástavbě, navíc byla právě čerstvě rozumně zatlumena panely Sonitus Acoustic. Poslouchalo se na setu Marantz SA14-S1 / PM14-S1 Special Edition a na T+A Music Receiver a Power Plant ze série E. Propojeno bylo vždy kabely Cardas Parsec (repro i signálovými).

Podáním basů se QR3 jasně řadí do sfér decentních a audiofilských, bas je spíše méně objemný, ale také nadýchanější, spíše o trochu měkčí a jemnější, jak ukázala linka kontrabasu v Davisově "So What" ("Kind of Blue" | 2005 | Columbia | CK 64935). Ve středně velké poslechové místnosti už se maličko ztrácely, určitě by jim více slušelo hrát v prostorách kolem 20 m2. Objemově se ale Audiovector QR3 určitě snaží, kontrolou a precizností splňují rozumné standardy své třídy. Ideálně se pak QR3 cítí spíše v běžných a nižších poslechových úrovních, když na ně trochu přitlačíte, bas poněkud ztvrdne a není tak poddajný a nadýchaný.

2016 12 03 TST Audiovector QR3 5

Celkově jsou Audiovector QR3 spíše měkčí, jemnější a hodně relaxované, proto i trochu hrubší a ostřejší nahrávka "God on the drum, devil on the bass" od Katie Melua ("The House" | 2010 | Dramatico | DRAMCD0061) působila příjemně zklidněným dojmem. Střední pásmo bylo lehké, trochu éterické, prosté ostrostí na sykavkách i jakékoliv útočnosti. Zpěv plynul hladce jako samet, měkce a přitom vokál už byl rozumně postavený kupředu a adekvátně srozumitelný.

Vysloveně nádherné jsou pak v kontextu třídy výšky, zejména díky výbornému páskovému tweeteru. Kovové perkuse v "That slavic smile" od The Modern Jazz Quartet ("Echoes" | 1987 | Pablo | 00025218014229) byly rychlé, lehké, přesné a čisté, kov skvěle jasný a ševel pěkně propracovaný a rozlišený. Vibrafon by snad mohl mít trochu více objemu a váhy, byl přeci jen poněkud tenčí, na druhou stranu je tu skvěle trefený kovový charakter obou instrumentů. Je tu také cítit, že tweeter je přeci jen o dýchnutí dominantnější, než zbytek pásem.

2016 12 03 TST Audiovector QR3 7

Protože celkově hrají QR3 přeci jen poměrně decentně, celkem nás překvapilo, jak slušnou dynamiku ukázaly v Mussorgského "Velké bráně kyjevské" ("Obrázky z výstavy" | 1995 | Denon | CO-78827), kde velký klavír už měl relativně solidní proporce a byl znělý, za dané peníze to bylo prostě fajn. Nesmíte pouze přehnat hlasitost, Audiovector QR3 mají rády klid.

Co se týká rozlišení, rozhodně tu tweeter vede a je přesnější a detailnější, než ostatní dva měniče. Celkově je ale rozlišení slušné, v "Indigo dreamscapes" DeJohnetta, Methenyho, Hancocka a Hollanda ("Parallel Realities" | 1993 | Zaiks | JD 1251/52) byla hudba jedním propojením celkem, byť s v něm dalo vyznat; QR3 nejsou analytickými monitory, linky nástrojů jsou čitelné, ale přednes sází hlavně na celkovou nekonfliktnost, hladkost a pohodovost, ne na zdůrazňování a pitvání nahrávky.

2016 12 03 TST Audiovector QR3 12

Páskové měniče mají často tendence činit nalezení ideálního zobrazení prostoru poněkud složitějším, ne tak u QR3 - tyhle sloupky nejsou nijak zásadně náročné na pozici v prostoru nebo vaši pozici. Ve "Spirit of the air" Pata Methenyho ("Orchestrion" | 2010 | Nonesuch | 7559-79847-3) sice ani sestava T+A neprotáhla prostor do bůhvíjaké hloubky, ale zato pořádně usadila prostor v pravolevém směru a rozložení nástrojů bylo dobře přehledné. Sloupky sice ne úplně zmizí z prostoru, ačkoliv již zmíněná pravolevá organizace to celkem vynahrazuje.

Líbilo se nám, jak jsou Audiovector QR3 tolerantní - sice to není typicky rocková bedna pro hlasitý poslech, ale ve středních hlasitostech "Ashes to ashes" od Faith No More ("The very best definitive ultimate greatest hits collection" | 2009 | Rhino | 5186544012) zněla příjemně a klidně. Reprosoustavy se snaží udržet tempo skladby, je ale cítit, že spíše zahlazují zvukovou "nic moc" kvalitu a rocková hrubost jim nesedí.

2016 12 03 TST Audiovector QR3 10

Audiovector QR3 jsou sloupky pro ty, kteří chtějí především klid. Klid vizuální, kdy QR3 zapadnou bez šoků do libovolného interiéru, ale i klid zvukový, kdy sloupky udělají výbornou službu někde mezi tichou a střední úrovní hlasitosti a zejména u akustické hudby. Tam svou jemností, svou uvolněností a svou hladkostí a vstřícností pohladí, obejmou vás a budou příjemnými partnery na relaxaci - jsou přímo stvořené pro vytvoření intimní večerní atmosféry se sklenkou vína, ale nesnažte se na ně moc tlačit, protože jejich křehké kouzlo snadno popraská.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m ve výšce mezi tweeterem a středotónovým měničem, v uzavřeném semireverberantním prostoru o výměře podlahové plochy 30 metrů čtverečních. Prostor je standardně zatlumen, ovšem bez rozsáhlých akustických úprav, a proto jsou naměřené hodnoty interpretovatelné jako 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 – 200 Hz ovlivněné akustickými parametry prostoru – konkrétně mírným zdvihem na basech. Měřeno bylo pomocí software ATB PC Pro vždy v pěti cyklech, vybrána byla střední křivka. Všechna měření probíhala na poslechové sestavě s vždy stejně nastavenou úrovní hlasitosti. Měřeno pomocí PCM stopy o vzorkovací frekvenci 48 kHz s 1/3 oktávovým vyhlazováním.

2016 12 03 TST Audiovector QR3 m1

Frekvenční odezva je zřetelná v rozsahu zhruba 48 - 20 000 Hz, nástup na 35 Hz odpovídá toleranci cca -10 dB. Lehounce energičtější bas s propadem kolem 200 Hz není vzhledem ke kategorii žádný problém, střední a vyšší pásmo jsou pak slušně vyrovnané, byť zhruba od 4 kHz výše je jasně vidět výrazně vyšší energie pásku oproti dynamickým měničům.

2016 12 03 TST Audiovector QR3 m2

Impedanční křivka je spořádaná, padající sice kolem 200 a 19 000 Hz až ke 3 Ohm, ale zato zcela bez rychlých přechodů. Podobně i elektrická fáze je v rámci cenové kategorie v normě slušného chování.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ +/- ] | VELKÁ (> 40m2) [ +/- ]

Kč 48 690,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ decentní zvuk

+ decentní design

+ pěkné rozlišení a lehkost výšek

ZÁPORY

- mohly by být živější

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Voice | www.voice-audio.cz 

PRODÁVÁ: Rodel Audio | www.rodel-audio.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies