Solid Tech - referenční high-end audio racky

2020 04 30 TST GMG Power X BLOCKER 1

Česká značka GMG Power začala svou cestu do high-endu působivě odvážným krokem – mohutným, bytelným, výtečně funkčním a také mastně drahým napájecím filtrem Harmonic Hammer 3000P. Ten je vlastně „jen“ poctivě a maximalisticky pojatým a poskládaným filtračním komponentem, postaveným na osvědčených řešeních. To jejich nový produkt, filtr X-BLOCKER, jde na věc z trochu jiného úhlu a dokonce nabízí několik světových prvenství, což je pro malou českou firmu rozhodně pěkný úspěch.

Od prvního modelu pokročilo také estetické pojetí komponentu, který je propracovanější, výraznější a modernější. Absence vnitřního velkého toroidu také umožnila vtěsnat filtraci do kompaktnějšího šasi, řekněme do standardních komponentových rozměrů (v řeči čísel to znamená šířku 45 cm, hloubku 31 cm a výšku 12 cm). Už na pohled jsou použité materiálu opravdu pěkné, stejně jako jejich zpracování, neošizenou konstrukci dokládá také váha 19 kg.

Čelní panel modelu X-BLOCKER je z pěkně tlustého hliníkového profilu (ale to jsou koneckonců všechny stěny), hrany jsou úpravně zarovnané a sražené, samotné označení přístroje je usazeno v pečlivě vyfrézované prohlubni a X v názvu je podsvícené mléčně bílým světlem, aby indikovalo příchozí napětí. Filtr jinak nemá vůbec žádné spínání nebo vlastně jakékoliv prvky, které byste mohli ovládat – zapnete jej do zásuvky a pracuje.

2020 04 30 TST GMG Power X BLOCKER 2

Všimnete si, že na konstrukci nejsou vyjma zadní strany žádné přiznané šrouby, stejně jako velikého firemního loga na horním krytu a oceníte celkovou čistotu provedení. Když dojdete k zadnímu panelu, pocit organizované čistoty zůstává. Pěkně uprostřed je zapuštěná zásuvka typu C19 s 20A specifikací, po levici i pravici od ní je vždy po páru zásuvek, u každé jedné je definovaný maximální výstupní výkon 3 700 Wattů.

Nejde ale o ledasjaké zásuvky – jsou to Furutech zásuvky Schuko standardu s použitou NCF technologií. Písmena NCF značí Nano Crystal Formula a jde o nanokrystaly v kombinaci s keramikou a uhlíkovým práškem. Tento materiál má generovat záporné ionty a tím eliminovat vznik statického napětí a zadruhé mění terminální energii na infračervené záření. Přidané miniaturní částice keramiky a uhlíkový prášek slouží pro druhotné tlumení nežádoucího chování pomocí piezoelektrického efektu (tj. zjednodušeně změna krystalů v přítomnosti napětí nebo obráceně – vznik napětí při změně tvaru krystalů). Kombinace všeho řečeného je dle Furutechu ideálním materiálem po stránce mechanického i elektrického tlumení a odolnosti. V zásuvkách je pak použita „firemní“ Alpha měď vysoké čistoty s kryogenickým ošetřením nebo izolace nylonem se skelnými vlákny.

2020 04 30 TST GMG Power X BLOCKER 3

Ono zmiňované prvenství pak tkví v tom, že X-BLOCKER je prvním napájecím filtrem pro audio, který je koncipovaný jako jedna jediná deska plošných spojů, jakkoliv při pohledu dovnitř vidíte, že prostor je rozdělen do šesti nezávislých komor, dělených centimetrovými přepážkami. Každá zásuvka tak má svůj „pokojíček“, stejně jako filtrační část, zabírající zhruba celou přední polovinu přístroje. Cílem tohoto řešení je jednak perfektně odstínit jednotlivé kritické segmenty mezi sebou dle principu Farradayovy klece a jednak eliminovat přítomnost kabeláže, která může potenciálně sloužit jako anténa indukující vzduchem šířené záření.

Vnitřní konstrukce se nezdá být nijak složitá, ale je vidět mimořádná péče věnovaná návrhu i provedení, všechno má své místo, precizní zpracování i logiku. Deska plošných spojů má čtyři vrstvy, má mimořádně tlustou vrstvu mědi s několikavrstvým pokovením a následným potažním 24 karátovým zlatem. Výrobce říká, že už sama topologie bez součástek funguje jako filtr.

2020 04 30 TST GMG Power X BLOCKER 5

Řešení filtrace pak zahrnuje také tempestované filtry (tj. takové, které pracují s principem omezování elektromagnetického záření) – je to proto, aby se záření nešířilo uvnitř komponentu. Plně symetrická konstrukce filtru pak má za cíl zajistit ideální distribuci proudu s tím, že na všech výstupních zásuvkách je v jednom okamžiku proud s identickou fází.

Směrem ze sítě pracuje v X-BLOCKER sedmistupňová filtrace, mezi jednotlivými zásuvkami je filtr šestistupňový. V komponentu je také integrovaný filtr stejnosměrného napětí o schopnosti odfiltrovat až 3 V nebo ochrana proti bleskům a výbojům až do 100 000 A. Filtr pak nemá žádné jistící nebo spínací prvky, aby se zamezilo potenciálnímu vzniku dynamických ztrát. X-BLOCKER také bez zatížení nemá žádnou reálnou spotřebu, nebudete-li počítat odběr 2 mA pro svítící diodu.

2020 04 30 TST GMG Power X BLOCKER 7

Výsledkem všech výše shrnutých bodů je celkový nabízený výkon 4 700 Wattů, z toho 3 700 Wattů na jedné zásuvce, ale hlavně je to filtrace o síle 15 – 98 dB (v závislosti na frekvenci) v rozsahu od 1 kHz do 3 GHz.

Filtraci X-BLOCKER jsme mohli zkoušet v redakčním prostředí i v několik externích poslechovkách (pro možnost zhodnocení i na velmi drahé elektronice), v jedné z nich také s možností přímého srovnání s Harmonic Hammer 3000P. Jinak X-BLOCKER fungoval s Norma Revo IPA-140, OPPO UDP-205, Grandinote Shinai, Emotiva XSP-1, Emotiva XPA-DR2, Teac NT-503, Grandinote Celio nebo třeba Manley Absolute, Rega P8, Rega Brio, Focal Arche, Questyle CMA Twelve nebo Questyle CMA400i, případně Moon 680D, Moon 650D nebo Audio Analogue AAdac. O detailech základních redakčních sestav se můžete dočít v pravém sloupci -->.

2020 04 30 TST GMG Power X BLOCKER 8

Porovnávat jsme mohli v redakčním prostředí s IsoTek EVO3 Aquarius, IsoTek EVO3 Genesis One, IsoTek EVO3 Titan One, Furman AC-210 A E, IsoTek EVO3 Corvus či EVO3 Sirius nebo jsme porovnávali vliv s IsoTek EVO3 Syncro UNI. Jak v redakčních poslechovkách, tak v oněch dalších jsme pak porovnávali ale primárně hlavně „ze zdi“ vs. „z filtru“.

Pravidelné basové lince ve „Twist in my sobriety“ Tanity Tikaram („Ancient Heart“ | 2008 | Warner Music | 2564-69459-5) filtr přidal v každé sestavě sebevědomí a katapultoval ji „o třídu výš“ v čitelnosti. Je to, jako byste zvuk utáhli, trochu mu ubraly na objemu, ale zároveň hluboké tóny pečlivěji vyrýsovali. Basové pásmo ztratí trochu ze svého tlaku, na druhou stranu je strukturovanější, samozřejměji se oddělí kopák od basy (na „běžnějších“ sestavách je to efektní, neb bez filtrace oba nástroje prostě splývají) a co X-BLOCKER zvládá dobře, to je neomezit, nebo spíše většinou dokonce přidat na údernosti, kdy se vám najedou v hrudníku roztepe basový rytmus, aniž byste museli zvyšovat hlasitost. Velký Harmonic Hammer zachová bas plnější a ještě o slyšitelný kus artikulovanější, ale X-BLOCKER si vzhledem k poměrově nižší ceně vede opravdu výtečně.

2020 04 30 TST GMG Power X BLOCKER 31

Na „Somethin’ Stupid“ Franka Sinatry („My Way“ | 1997 | Reprise | 9362-46712-2) vynikl nádherně rozdíl podání vokálů s a bez filtrace. X-BLOCKER do každé sestavy vnese přesvědčivý krok kupředu v tom smyslu, že vytáhne střední pásmo z pozadí, zajistí významný posun v celkové transparentnosti, ale také najednou uslyšíte – opět bez nutnosti jakkoliv zvýšit hlasitost – jemnější detaily. Zvuk zeštíhlel, odlehčil se, je agilnější, svěžejší a zároveň jednoznačně přesnější, je cítit, jak snáze vnímáte hlubší a skrytější detaily, jak je reprodukce konkrétnější. Výkon X-BLOCKER opět nemá zase tak daleko k výkonům svého mohutnějšího a dražšího sourozence.

Čím jemnější tón, čím delikátnější detail, tím na něm lze pozorovat výkon filtrace napájení lépe. Činelová linka v „On her way“ Pat Metheny Group („Speaking of now“ | 2002 | Warner Bros | 9362 48025-2) získala opravdu přesvědčivě lepší definici, výrazně přesnější oddělení jednotlivých cinknutí a přitom naprosto jasně cítíte, že filtr nijak nezasahuje do charakteristiky systému – elektronika spíše jen jako kdyby měla vyklizené a pěkně umetené pole, aby mohla excelovat podle svých schopností. Když systém zapojíte přímo do zásuvky bez jakékoliv filtrace, je to oproti X-BLOCKERu dramatický rozdíl, reprodukce najednou šla jen po povrchu. Kdežto s filtrem získáte soustředěnější a citelně „kovovější“, tedy prokreslenější tóny, tóny kontrastnější a „rozsvícenější“ díky potlačení (bez porovnání ztěžka zaznamenatelného) šumu v pozadí. Právě na nejvyšších frekvencích byl nicméně opravdu dobře cítit rozdíl mezi Harmonic Hammer a X-BLOCKER, vyšší model je bez potíží slyšitelně účinnější.

2020 04 30 TST GMG Power X BLOCKER 28

Na úderně dynamických perkusích v „India with jazz“ („STS 40 Years Anniversary“ | 2020 | STS Digital | STS-6111195) nebyly při běžných poslechových úrovních patrné žádné „omezující“ limity dynamiky a ani výkonnější zesilovače s odběrem ke kilowattu nemají žádný problém. Navíc se zdá, že přínos konkrétnější a obecně kontrastnější reprodukce působí i jako subjektivní popostrčení živosti reprodukce, máte pocit výraznějších dynamických špiček i větší údernosti, stejně jako působivější živost zajistí struktura v hlubokých tónech, kde bez filtrace slyšíte jen stejnoměrný „hukot“.

Významný posun zajistil X-BLOCKER v čitelnosti, v tom, jak snadno se vnímá prokreslení nahrávek. Taková „My ship“ od Dee Dee Bridgewater („This is new“ | 2002 | Emarcy | 0602527040400) doslova rozkvetla a celkově byla daleko konkrétnější. Je to jako zapnout „HD režim“, takže hudba se usadí a najednou slyšíte snadno detaily, které jste nutně třeba na té které sestavě vlastně ještě neslyšeli. X-BLOCKER je opravdu účinný filtrační systém a i když opět třeba Harmonic Hammer nabízí v přímém porovnání ještě krůček dopředu, ta proměna, kterou filtr provede v přímém srovnání se zapojením „do zdi“ by se dala přepočítávat na jednotky radosti a intenzity zážitku – je to prostě zábavnější, bezprostřednější poslech.

2020 04 30 TST GMG Power X BLOCKER 14

Ne že by díky filtraci vznikl z „My romance“ Billa Evanse („Turn out the stars“ | 2009 | Nonesuch | 7559-79831-7) rázem holografický náhled na klubové pódium, ale celkově se zvuk „přiblíží“, nástroje vnímáte plastičtěji, exponovanější a lépe ohraničené, také konkrétněji lokalizované a to jak v pravolevé, tak předozadní ose. Souvisí to se zřetelnější prezentací detailů, stejně jako s celkově dospělejší reprodukcí, všechny aspekty dohromady pak způsobí, že poslech je košatější, vzdušnější a jednoznačně zřetelnější.

Zřetelnější a výraznější byla také „Heathen Child“ („Grinderman 2“ | 2009 | Mute | CDSTUMM299), jako kdyby muzikanti hudbu více prožili a přitom hráli přesněji a s větší chutí. Základní charakter hudby se nezmění, tam je měkčí, tam říznější, tam je detailnější, tam spíše celistvější, uvolněnější nebo rytmicky důrazná, hudba je právě taková, jak ji hraje váš systém, ale intenzivnější, silnější, zároveň ale i klidněji podaná, což je znát třeba na energičtější, ale méně řezavé kytaře. Všeobecně se hudba prostě lépe, snáze poslouchá za jakýchkoliv podmínek.

2020 04 30 TST GMG Power X BLOCKER 12

Na to, že X-BLOCKER je teprve druhým komerčním produktem značky GMG Power (ne že by se ty roky profesionálního věnování se filtrům pro jiné aplikace nepočítaly), nasazuje laťku vysoko i z pohledu celosvětově etablované konkurence. Vnější zpracování nemá chybu, konstrukční řešení jsou neotřelá, vnitřní propracovanost a poctivost konstrukce příkladná, žádný filtrační prvek není nesmyslný nebo postavený na dobré víře, za vše umí výrobce posadit racionální argument proč a jak. Limitujícím faktorem je rozhodně cena (ačkoliv malosériová prémiová kvalita prostě levně vyrobit nejde a u jakékoliv konkurence se v „ceně za zásuvku“ dostanete do obdobné, nezřídka i vyšší úrovně), která pasuje X-BLOCKER k vyšším sestavám nebo do rukou těch, kteří jsou skutečně odhodlaní. Druhým limitem je počet zásuvek a ačkoliv i tady je argumentace racionální (limit běžné šířky komponentu versus minimální potřebná vzdálenost mezi zásuvkami), může pouhá čtveřice vývodů být pro někoho málo. Pomineme-li ale toto, představuje X-BLOCKER působivě špičkový výrobek – krásně udělaný, technologicky překvapivě sofistikovaný, postavený na kvalitních komponentech a konkrétním, smysluplném know-how a hlavně, oč jde především, naprosto přesvědčivě slyšitelný v libovolné sestavě, kterou nechá zazářit a to někdy až tak jasně, že byste se nenadáli, co ve vašem systému vlastně vězí. Nezbývá než přát GMG Power s jejich mimořádně povedenými filtry zasloužené dobytí planety Hi-Fi.

Kč 149 000,- - cena v době recenze

Kč 185 000,- - cena od 1.1. 2021

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ luxusní zpracování

+ originální technické řešení

+ poctivá vnitřní konstrukce

+ slyšitelně funkční řešení, které není úplně daleko od vlajkového modelu

ZÁPORY

- limit čtyř zásuvek může být pro někoho překážkou

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: GMG Power | www.gmgpower.cz 

PRODÁVÁ (SK): Audiofeel | www.audiofeel.sk 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies