2016 12 30 TST RIHA Nano M Plus 1

"M" jako monitor, "Plus" jako střední modelová řada a "Nano" jakožto druhé nejmenší modely v katalogu plzeňské značky RIHA - touto nápovědou snadno rozklíčujete, kam v katalogu s mnoha modely této firmy patří právě tenhle kompaktní regálový kousek. A kam ještě patří? Do už tak velmi zahuštěného prostoru regálových dvoupásmovek s cenou kolem 30 000,- Kč za pár.

RIHA Nano M Plus jsou fortelně vyrobené, jejich MDF skříň z 22 mm tlustých panelů má velmi pěkný, bytelný a skvěle zpracovaný, na hranách zaoblený matný lak, který podtrhuje jejich technicky minimalistickou podobu. Právě i díky matně černé grafitové barvě na povrchu působí téměř nezničitelně, vyčnívají tak z běžných vysokých lesků a přírodních dýh. Technicistní dojem ještě umocňují i přiznané šrouby, na nichž oba měniče v přední stěně drží, podobně jako pevná krycí mřížka vysokotónového reproduktoru. Uvnitř skříně je ještě zafrézovaná příčka s otvorem, která zvyšuje pevnost pracovní komory pro oba měniče.

2016 12 30 TST RIHA Nano M Plus 2

Zadní panel je stejně čistý a hladký jako celá skříň, v místě běžně vyhrazeném standardně vaničce s konektory je atypický Speakon konektor, bezpečné a rychlé připojení, známé ze světa profesionálního ozvučení; jeho jedinou nevýhodou je nehifistická estetika. Obdobně velké "kolo" najdete ještě u horní hrany ozvučnice, tentokrát patří velmi pevnému nátrubku bassreflexu.

Nano M Plus jsou kompaktní, ale bytelné - při hmotnosti 8,5 kg měří 17,5 x 32 x 25 cm (š x v x h). Oba měniče pochází z katalogu Seas, tedy jak kopulka o průměru 2,7 cm, tak konický středobas o průměru membrány 14,6 cm. Středobas má papírovou membránu a kaučukový závěs, kmitací cívka má průměr 2,6 cm. Tweeter pak má za sebou vlastní malou pracovní komoru a kopulka membrány je ze slitiny hořčíku a hliníku.

2016 12 30 TST RIHA Nano M Plus 3

Díky těmto měničům hraje monitor od 60 do 20 000 Hz v toleranci +/- 3 dB, má průměrnou charakteristickou citlivost 85 dB / 2,83 V / m a též nejběžnější impedanci 8 Ohm.

Výhybka má dvě části, každá je osazena na vlastní desce kvůli dosažení co největší vzdálenosti mezi tlumivkami se vzduchovými dielektriky. Použité kondenzátory jsou svitkového typu.

2016 12 30 TST RIHA Nano M Plus 4

Monitory RIHA Nano M Plus jsme poslouchali na běžných sestavách Naim Nait XS + Naim FlatCap XS / OPPO BDP-105D, Cambridge CXA80 / Cambridge CXC a Norma Revo IPA-70B s převodníkem ASUS Xonar Essence One MUSES MKII. Krátce pak také na Denon PMA-2500NE a Denon DCD-2500NE. Srovnávalo se jak s firemními model RIHA Mikro S Plus a RIHA Nano S Plus, tak s Harbeth Monitor 30, Xavian Perla nebo Xavian Premio a to na kabeláži ZenSati Authentica či TelluriumQ Silver a Black sérií, filtraci napájení řešil IsoTek EVO3 Solus.

Všechny produkty značky RIHA, zdá se, mají jeden společný charakteristický prvek a tím je výtečná kontrola basu, respektive snaha až o koncertně autoritativní, důrazný a energický bas. Nejinak je tomu i u kompaktního Nano M Plus, byť samozřejmě s logickými limity co se týká hloubky. Na elektrickou basu ve "Wicked Game" Chrise Isaaka ("Best of" | 2006 | Reprise | 9362-49418-2) ovšem monitory stačí a to bez pocitu, že se někam násilně tlačí. V reprodukci byla přehledně oddělená linka kopáku a basy, oboje bylo velmi pevné, přitom ale ne suché či prkenně tvrdé. Na tak malé monitory nabízí Nano M Plus výjimečně úderný impuls a pocit jistoty pěkně odspodu, byť jak už bylo řečeno, objemu je tak akorát, jak se dá od takhle velké ozvučnice očekávat.

S parádní přesností a vpravdě monitorově zaostřenou konkrétností si Nano M Plus poradily s vokálem Vince Jonese v "The Parting Glass" ("Moving through taboos" | 2004 | Universal | VJ 356N). Vokál byl jako z partesu, vysunutý kupředu, precizně vykreslený a plastický. Velmi dobrá byla také jeho čistota a celková transparentnost reprodukce, díky čemuž bylo naprosto jednoduché zpěvákovi rozumět. Pravda, nečekejte žádné kudrlinky, je to přímý, pevný a znělý zvuk bez příkras, možná v některých kombinacích i trošku tvrdší, zato ale výtečně čitelný.

2016 12 30 TST RIHA Nano M Plus 5

Podobně i výšky jsou čisté a jasné, spíše ale opět přímé a velmi konkrétní, ne jemné a hebké, ve většině situací ale ani ne tvrdé a příliš razantní. Moc pěkně tak vyzněly činely v "Elucidation" z desky "Like Minds" Garyho Burtona (2003 | Concord | SACD-1029-6). Konkrétně a jasně oddělené údery, ohraničené tóny spolu s jasností a znělostí činí reprodukci přehlednou a jaksi "normální" a jednoduše čitelnou, stejně jako je už pěkný kovový charakter činelu. Snad jediné, čeho by mohlo být o dýchnutí víc, je objem, respektive pocit těla činelu.

Dynamika je pak na poměry malých monitorů velmi slušná, zejména díky celkově energické a výbušné povaze reprodukce. Tak i Mahlerova "6. symfonie" (Česká filharmonie | 1995 | Octavia Records | OVCL-00259) působila živě a řízně, byť samozřejmě oproštěná od nejnižších tónů orchestru a přeci jen v trochu menším měřítku. Obecně ale hrají Nano M Plus šťavnatě, svižně a úderně, jejich sebejistota a kontrola je vzhledem ke koncepci a ceně prostě super. Pravda, při hlasité reprodukci dynamické špičky orchestrální skladby už ne úplně vydýchají, ale to není nelogické.

2016 12 30 TST RIHA Nano M Plus 6

Svou monitorovou charakteristiku podtrhly Nano M Plus ve "What a wonderful world" Katie Melua a Evy Cassidy ("Collection" | 2008 | Dramatico | DRAMCD0040). Čisté, snadno čitelné vokály, velmi dobře zorganizovaný, pevný celek a rozlišení již solidní, velmi slušné oddělení jednotlivých instrumentálních linek a celkový nadhled umožňují velmi dobrou orientaci v nahrávce. Možná Nano M Plus nehrají vysloveně "hezky", ale zato umí nabídnout přesné a konkrétní informace o nahrávce.

Podání prostorové scény bylo také fajn, byť se nám nepodařilo úplně odstranit pocit přítomnosti boxů v reprodukci. Brahmsova "Scherzo c-moll" v podání Anne-Sophie Mutter ("The Berlin Recital" | 1996 | Deutsche Grammophon | 445 826-2) byla poskládána velice přehledně v pravolevém směru, všechny nástroje stály volně a přitom s až studiově jistým, konkrétním usazením. Hloubka pak byla spíše menší a pro optimální prostorovost to bude chtít vyladit pozici v prostoru, stejně jako natočení.

2016 12 30 TST RIHA Nano M Plus 7

Parádně si pak RIHA Nano M Plus poradily s "Africa" od Toto ("Feel the difference - Blu-spec CD" | 2009 | SONY Music Japan | SICP 20048-9), zejména energie a rytmus spolu s pevným basovým základem a impulsem vás pak dokážou strhnout a sedíte jak na jehlách, nedočkaví na každý další a další tón. Hudba šlape a pro rock, metal, ale i pop je to prostě naprosto parádní.

Kompaktní RIHA Nano M Plus sdílí základní přístup s ostatními reprosoustavami firmy - bytelná a pevná, účelná ozvučnice dost dobře koresponduje s neméně bytelný, pevným a účelně přímým zvukem. Pokud tak hledáte monitorový zvuk s pevným basovým základem, zvuk překypující energií a úderností a zvuk, který velmi dobře funguje v menších prostorách, klidně při vyšší hlasitosti a který výborně podtrhne zejména elektrifikovanou hudbu (neb u akustické trochu díky přímosti schází barevnost), pak dejte Nano M Plus chvíli svého času. Stojí za prozkoumání.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m ve výšce mezi tweeterem a středotónovým měničem, v uzavřeném semireverberantním prostoru o výměře podlahové plochy 50 metrů čtverečních. Prostor je standardně zatlumen, ovšem bez rozsáhlých akustických úprav, a proto jsou naměřené hodnoty interpretovatelné jako 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 – 200 Hz ovlivněné akustickými parametry prostoru – konkrétně mírným zdvihem na basech. Měřeno bylo pomocí software ATB PC Pro vždy v pěti cyklech v různou denní dobu (kvůli rušení z exteriéru), vybrána byla střední křivka. Všechna měření probíhala na NAD C370 a Pioneer BDP-LX71 s vždy stejně nastavenou úrovní hlasitosti. Měřeno pomocí PCM stopy o vzorkovací frekvenci 48 kHz s 1/3 oktávovým vyhlazováním.

2016 12 30 TST RIHA Nano M Plus m1

Je fakt, že ve velké místnosti byl přísun basu pod hranicí 200 Hz citelně slabší, než nad touto úrovní, nicméně nástup je možné vysledovat někde kolem 50 Hz, což vůbec není špatné. Nejvýrazněji podle grafu budou Nano M Plus prezentovat řečové pásmo a v toleranci +/- 2,5 dB se reprodukce "vejde" v rozsahu 200 - 18 000 Hz, což není špatné.

2016 12 30 TST RIHA Nano M Plus m2

Z impedanční křivky lze vyčíst naladění bassreflexu někde kolem 50 Hz, křivka se propadá jen těsně pod 5 Ohm, což spolu s elektrickou fází (kvůli chybě měřícího systému věrohodné do 1 kHz) znamená, že Nano M Plus budou pro zesilovač standardními, nijak přehnaně náročnými partnery.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ +/- ] | VELKÁ (> 40m2) [ × ]

Kč 31 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ velmi pevný, konkrétní, autoritativní bas

+ pěkné, bytelné provedení

+ pěkně soustředěná, monitorově čistá reprodukce

ZÁPORY

- vlastně nic zásadního za dané peníze

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Audio - Visual Technology | www.audio-visual.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies