2017 02 08 TST IsoTek DC Syncro 1

Že výměna napájecích kabelů směrem od "černého" k nějakému alespoň o kousek lepšímu může být ne nesmyslně drahým, ale přesto účinným a jasně slyšitelným upgradem, to je (snad) už celkem obecně přijímaný fakt - zejména u přístrojů, které mají určité limity v konstrukci napájecích zdrojů, je rozdíl zcela jasný. Jednou z nejznámějších firem, které se kvalitním napájením zabývají, je rozhodně IsoTek z britského Winchesteru.

Portfolio firmy stojí hlavně na široké škále filtrů od těch jednoduchých a dostupných až po sofistikované regenerátory a filtry, které stojí zhruba jako automobil střední třídy. Druhou větví katalogu jsou pak ale napájecí kabely a to právě z výše naznačených důvodů - sebelepší filtr s "černým" kabelem nepracuje na 100%.

2017 02 08 TST IsoTek DC Syncro 2

Vrcholným modelem napájecího kabelu je třetí generace Syncro (dříve také DC Syncro) - poznáte ho snadno díky tomu, že jeho dvoumetrová délka je rozdělena mohutným hliníkovým pouzdrem, v němž se skrývají obvody pro rekonstrukci napájecí sinusoidy, respektive odstranění stejnosměrné složky proudu, která až překvapivě často stojí za brumícími toroidními transformátory u audio komponentů.

Samotný kabel je zpracovaný parádně - jeho nebesky modrý povrch je vyroben z PVC, kabel má průměr 1,25 cm, byť ono "synchronizační" hliníkové pouzdro je výrazně větší. IsoTek kabel osazuje vlastními koncovkami s konektory potaženými vrstvičkou 24 karátového zlata, na výběr je C7, C15 (10A) nebo C19 či Neutrik (16A), připojit tedy můžete libovolné zařízení.

2017 02 08 TST IsoTek DC Syncro 3

Kolem vodičů je obal z bavlny, která slouží jako tlumící prvek a snižuje mikrofoničnost. Proud vede trojice vodičů s mírným zakroucením, jde o vysoce čistou měď s dlouhými krystaly (odlévána je metodou Ohno Continious Cast) a postříbřeným povrchem. Stínění zajišťuje mylarová a měděná folie, jako dielektrikum je použit osvědčený Teflon.

Cílem vprostřed osazené elektroniky je vlastně "jen" to, že odstraňuje nesymetričnost v napájecí sinusoidě - stejnosměrná složka proudu se objevuje tam, kde je rozdíl mezi kladnou a zápornou půlvlnou, příčinou často bývají další přístroje připojené na napájecím okruhu (lednička, počítač,.....), i proto třeba oddělný napájecí okruh jen pro audio má svůj smysl.

2017 02 08 TST IsoTek DC Syncro 4

Kabel IsoTek EVO3 Syncro jsme zkoušeli zejména s filtrem IsoTek EVO3 Solus a s koncovým zesilovačem Naim NAP250, který občas vykazuje lehký brum toroidu, zejména když v domě běží další spotřebiče. Zkoušeli jsme kabel ale připojit také na všechny ostatní přístroje - OPPO BDP-105D, Naim Nait XS, k externímu zdroji Naim FlatCap XS nebo třeba do Norma Revo IPA-70B či Cambridge CXA80 a dalším komponentům. Nejlepší posun nabídl kabel právě u zesilovačů, kde fungoval stejně dobře jako filtr co se týká čistoty signálového pozadí a podobně, ale dokonce lépe, co se týká pocitu živosti, kterou filtry přeci jenom trochu utahují. Srovnávali jsme s kabely ZenSati Authentica, KrautWire Omega III nebo třeba IsoTek EVO3 Initium i na zakázku dělanými napájecími kabely.

Velkou změnu bylo znát na basové lince v "Noche de Ronda" Charlieho Hadena ("Nocturne" | 2001 | Universal Music | 013 611-2), každé brnknutí získalo jasnější obrysy a hlavně větší pocit samostatnosti, tóny byly lépe separované a bližší, více vytažené z ozvučnic. Oproti zapojení do filtru bylo ale znát hlavně to, že kabel i přes zvýšení přesnosti reprodukce neubírá na objemu, kontrabas byl stále velký a hutný. Díky černějšímu signálovému pozadí působil bas také klidněji, uvolněněji.

2017 02 08 TST IsoTek DC Syncro 5

Ona celková větší klidnost a celkem výrazně snazší srozumitelnost se projevila i u vokálu Renée Fleming v "Hallelujah" ("Dark Hope" | 2010 | Mercury | 2739699), který jen na těch velmi levných a velmi drahých sestavách vychází poslouchatelně a jinak má značné problémy s jistou hrubostí. Po zapojení kabelu do NAP250, který živí středobasový měnič na Monitor 30.1, hlas vystoupil zřetelně více před nástroje, získal také objem a pocitově třetí dimenzi, jednoduše působil celkově komplexněji, bohatěji a živěji asi v tomtéž smyslu, když s někým mluvíte a on udělá krok směrem k vám - je to jednoduše fyzický pocit větší blízkosti.

Cinkot kovových perkusí v "Dreaming" od Art Ensemble of Chicago ("Live in Berlin" | West Wind | WW2051) se z tenoučkých jiskřiček zakulatil, lehounce změknul a hlavně bylo najednou - zejména díky čistému pozadí - slyšet více detailů, byla slyšet struktura tónu, jeho vznik, chvění i dlouhý, plynulejší dozvuk. Efekt u jednotlivostí není dramatický, ale drobnost k drobnosti a hudba je rázem celkově plastičtější a jednoduše dospělejší.

2017 02 08 TST IsoTek DC Syncro 6

Ačkoliv ani IsoTek EVO3 Solus při normálním poslechu nijak zřejmě nekrade z hudebního signálu dynamiku, po připojení přímo do zdi přes EVO3 Syncro bylo v Lisztově "Faustovské symfonii" (1995 | Denon | CO-78826) cítit, že z reproduktorů proudí jaksi více života, že je to dramatičtější, výbušnější a to celkem zřetelně dynamičtější, je to ale i tím, že zvuk celkově působí semknutěji a konkrétněji.

Je vlastně jedno, jakou nahrávku a na jakém systému si pustíte, EVO3 Syncro se zdá být schopen přinést zlepšení všude, všude také jaksi snáze a přirozeněji vnímáte nuance a jemné detaily, podtrhující věrnost skladby - v "Not too late" Lindsey Buckinghama ("Live at the Bass Performance Hall" | 2008 | Reprise | 9362-49903-1) jako kdyby prokreslení bylo lepší, ale hlavně všechno bylo přehlednější, lépe definované, konkrétnější, jednoduše čistší - hudba zní přirozeněji, máte výrazně intenzivnější pocit, že jde o živé vystoupení, všechna ta jemná doznění, ty drobné ruchy v pozadí, to vše jen podtrhuje živost live záznamu - a je to tak přirozené, že si to vlastně ani pořádně neuvědomíte, dokud EVO3 Syncro zase nevypojíte.

2017 02 08 TST IsoTek DC Syncro 7

Celkově usazenější a zaostřenější reprodukce pak působí i přehledněji ve smyslu prostorového podání - v "The Foggy Dew" od The Chieftains ("The Wide World Over" | 2002 | rcaVictor | 09026639172) se objevil kolem nástrojů vzduch, byly zřetelně lépe separované a výrazně lépe lokalizované, zejména pak v předozadním směru. Zvuk jako by byl větší, pevnější, ale hlavně víc 3D, jinak to nazvat nelze.

Dát přes čtyři desítky tisíc za napájecí kabel je hodně odvážné - navíc v sestavách, které to svou celkovou pořizovací cenu ospravedlňují, bývá napájení už tak dobře vyřešené, že přínos je menší, než u sestav dostupných. Na druhou stranu, pokud máte problém s brumícím toroidním trafem nebo pokud chcete mít jistotu, že váš zesilovač nebude o dynamiku obírán nějakým filtrem, je IsoTek EVO3 Syncro jakýmsi "hybridním" řešením - v každé sestavě, do které byl připojený, předvedl EVO3 Syncro zřetelný posun, zřetelné zaostření, usazení a zkonkrétnění a jakýsi těžko konkrétně popsatelný klid. Z reprodukce rázem zmizel i poslední případný náznak nervozity a nucenosti a vše se pospojovalo do citelně přirozenějšího výsledku - IsoTek EVO3 Syncro i přes cenu vysokou zdaleka není nejdražším napájecím kabelem na světě a můžete si u něj být minimálně jistí, že libovolnou sestavu dokáže příjemně rozsvítit...

Kč 40 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ pomáhá utišit brumící toroidy

+ citelně klidnější přednes

+ na rozdíl od filtrů menší pocit utažení

ZÁPORY

- cena za jediný kabel je dost vysoká

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Perfect Sound Group | www.perfectsoundgroup.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies