2019 02 17 TST Monitor Audio Silver 200 1

Jedna z tradičních britských značek Monitor Audio, působící na trhu po více než čtyři dekády, pojmenovává jednotlivé řady svých reprosoustav (většinou) po drahých kovech - přesně uprostřed katalogu pak stojí řada Silver, vyráběná aktuálně v již šesté generaci. Přesně v jejím prostředku zase najdete (relativně) kompaktní sloupek Silver 200.

Že jde o produkt z fabriky Monitor Audio, to poznáte na první pohled, dost možná stejně jako to, že jde o britský design. Elegantní sloupky mají klasický obdélníkový půdorys, zjemněný mírným zaoblením vertikálních hran. Tři vpředu osazené měniče jsou zakomponované bez viditelných šroubů a se zjevnou péčí nejen o funkčnost, ale také o design. Celý kabinet z MDF profilů s pěknou povrchovou úpravou stojí na diagonálně orientovaných kovových nožkách, zajišťujících stabilitu.

Pohled zezadu vám odkryje dvojici bassreflexových nátrubků systému HiVe II s výrazným prořezáváním pro zklidnění proudění vzduchu, stejně jako trojici masivních šroubů. Dole u základny jsou pak v kapkovitě tvarovaném poli zasazené čtyři standardní reproterminály.

2019 02 17 TST Monitor Audio Silver 200 2

Měniče zasazené v přední straně ozvučnice jsou přitlačované tyčemi procházejícími celou hloubkou kabinetů (a proto ony šrouby na zadní straně), což zřetelně potlačuje nežádoucí vibrace a tím zlepšuje výkon reproduktorů.

Nejvyšší tóny hraje zlatavě zbarven kopulka o klasickém průměru 2,5 cm, ukrytá za moderně působící krycí mřížkou. Materiálem je tradiční firemní C-CAM, neboli vrstvičkou keramiky zpevněná slitina hliníku a hořčíku. V pohonném systému jsou použity neodymové magnety.

2019 02 17 TST Monitor Audio Silver 200 3

Dva spodní měniče jsou pak identické, kónusy membrán jsou ukotvené na obráceném závěsu a od jejich okrajů jsou patrné drobné prohlubně jako u golfového míčku, které tu mají za úkol zpevnit celý povrch. 13,3 cm široké membrány jsou také vyrobeny z materiálu C-CAM.

Silver 200 jsou koncipovány jako dvou a půl pásmové s přechodovými frekvencemi na 700 a 2 900 Hz, horní měnič tedy slouží jako středobas a ten spodní jako čistý basák. Každý z reproduktorů má vlastní pracovní komoru a jinak naladěný bassreflex.

2019 02 17 TST Monitor Audio Silver 200 5

Že jsou Silver 200 kompaktní, to v číslech znamená výšku 91,8 cm, šířku 23,2 cm a hloubku 30,7 cm (poslední dva rozměry bez vyčuhujících nožek) s tím, že váha činí 14,6 kg.

Výrobce udává frekvenční rozsah 38 - 35 000 Hz (-6 dB), charakteristickou citlivost 89 dB / W / m a jmenovitou impedanci 8 ohm s přiznaným poklesem na 4,7 ohmu.

2019 02 17 TST Monitor Audio Silver 200 6

Monitor Audio Silver 200 jsme poslouchali v pražském studiu Rodel Audio, kde jim společnost dělaly zesilovače Primare I15 Prisma nebo třeba Marantz PM-14S1 či Accustic Arts Mono II, ale třeba i předzesilovač Primare PRE32 nebo SACD přehrávač Marantz SA-14S1. Srovnávat jsme mohli s Monitor Audio Silver 300 nebo Fischer&Fischer SN-170. Propojeno bylo kabeláží Cardas a AudioQuest.

Reprosoustavy Monitor Audio jsou známé svou chutí hrát v basovém spektru a nejinak je tomu i u Silver 200. Ze svých poměrně štíhlých rozměrů dokázaly nabídnout v "By Your Side" od Sade ("Lovers Rock" | 2000 | epic | 500766 2) mocnou porci basů v měkké, houpavé a bohaté podobě. Zvuk snadno naplní celý středně velký a určitě i veliký prostor, bas vás obejme a je v něm cítit vřelost a pružnost - rozhodně je tu značný wow efekt, spousta energie a tělesnost a hutnost. Pravdou nicméně je, že čím pevnější a lépe kontrolující zesilovač k Silver 200 připojíte, tím rozhodně lépe.

2019 02 17 TST Monitor Audio Silver 200 12

Také střední pásmo, třeba zpěv Diany Krall v "Temptation" ("The Girl in the Other Room" | 2004 | Verve | 0602498622469), nese typický firemní charakter - bohatost, barevnost, lehce sladší a vřelejší styl, ale také celkově moc hezké podání a pocit solidní kompaktnosti a čistoty. Není to jen efektní zvuk co do velikosti a plnosti, ale je to pěkně kultivovaná a uvolněná reprodukce, která se příjemně poslouchá, hlas hladí a přesto je v něm jiskra a pevnost. Je to vůbec solidně vyladěné podání, ne snad neutrální, ale velmi "lidské".

Cinkot činelů v "Question and Answer" Pata Methenyho, Davea Hollanda a Roye Haynese ("Question and Answer" | 2008 | Nonesuch | 7559-79910-0) byl zřetelný, nepřehnaný, ale znělý, jasný a pocitově lehounce posunutý kupředu, snad jen dozvuk v nejvyšších polohách se zdál trochu kratší a zjemnělý. I barva kovu byla pěkná, bohatá, ševel činelu je už velmi solidně oddělený a má strukturu. Není to audiofilská delikátnost s dokonale zařezávajícími jednotlivými tóny, ale rozhodně je tu velmi slušná čistota a hlavně celkově hezké, příjemné podání.

2019 02 17 TST Monitor Audio Silver 200 9

Jak už bylo naznačeno, Silver 200 jsou schopné velmi snadno naplnit prostor hudební energií a díky svému plnotučnému charakteru působí velmi živě a velmi dynamicky i ve špičkách Janáčkovy "Symfoniety" ("Rok české hudby" | 2004 | Panter Praha | TU 0002-2). Objemem zvuku reprosoustavy snadno překonají úvodní očekávání, byť to není takový ten fyzicky důrazný přednes. Přednes je nadýchaný a máte pocit, že všechno dýchá a že tak nějak snadno, nekomplikovaně plyne.

"Like a Rolling Stone" od Barb Jungr ("Man in the Long Black Coat" | 2011 | Linn Records | AKD 386) byla pěkně prokreslená, reprosoustavy mají slušné rozlišení, byť ho neprezentují v nějakém ultimativně transparentním stylu, ale spíše v plném a hladkém zvuku. Nicméně už od mohutných basů drží v dění pořádek, oddělují tóny s lehkostí a zejména ve středech a výškách je organizace výtečná, všechno je čitelné, dobře poskládané, organické a pocitově blízké - snad i díky tomu, že zvuk jako kdyby se rozkládal před reprosoustavami, doslova na dosah ruky.

2019 02 17 TST Monitor Audio Silver 200 14

Nástroje kapely Johna Illsleyho v "Railway Tracks" ("AUDIOphile Pearls Vol. 10" | 2014 | AUDIO | 11-14) byly dobře rozprostřené po velké scéně, opět proporčně větší, než by objem ozvučnic napovídal. Reprosoustavy už umí zmizet z poslechového prostoru, hudba se rozkládá kolem nich. Není to, pravda, zaříznutý hologram s dokonalými konturami, je to trošku rozmáchlé, ale zase je tu pocit vzdušnosti a lehkosti a také solidní spojitosti, s nimiž se scéna do prostoru přenáší.

Největší kouzlo řady Silver, můžeme-li soudit po setkání s jednotlivými modely, je v celkové muzikálnosti, v chuti, s jakou Silver 200 hrají cokoliv - klidná a jemná "Ještě kousek" Báry Zmekové ("Ještě kousek" | 2013 | Jámor) byla náramná. Plnotučná, objímající, mohutná od nejspodnějších tónů kontrabasu a jasná v pásmu kolem vokálu. A přestože nahrávka má velmi řízné sykavky, Silver 200 jsou v tomto ohledu velmi tolerantní, nic netahá za uši, je to takový mile měkký, hladký a lehce vřelejší zvuk, kterým proniká hudba samotná, ale bez nepříjemností.

2019 02 17 TST Monitor Audio Silver 200 13

Monitor Audio Silver 200 jsou velmi důstojné sloupky střední třídy, ideální pro ty, kteří preferují barevnost, plnost a mohutnost zvuku s rozsahem pěkně od podlahy, aniž by kvůli tomu musely v místnosti být obrovské ozvučnice. Silver 200 jsou příjemně muzikální, se zvukem lehce preferujícím nejhlubší pásmo a hlavně velmi tolerantní k jakékoliv nahrávce díky celkově vřelému, hebkému a jemnému ladění. Jsou to, dalo by se říct, reprosoustavy pro každého, snadno začlenitelné do interiéru, stejně jako snadno poslouchatelné za prakticky jakýchkoliv podmínek. Vzhledem k mohutnosti spodního pásma je dobré spojit reprosoustavy s co nejpevnější elektronikou, aby si zvuk udržel kontury - jinak je ale soužití se Silver 200 mimořádně příjemné.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny na pevném soklu cca půl metru nad zemí (v případě regálových modelů samozřejmě na stojanech) a co nejdále od stěn to bylo možné.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2019 02 17 TST Monitor Audio Silver 200 m1

Na naměřené frekvenční odezvě je rozhodně překvapivé to, že ač štíhlé, začínají Silver 200 v reálu hrát od nějakých 35 Hz, nad úrovní 100 Hz je patrné jisté zdůraznění, peak na 300 a propad na 500 Hz lze zase přiřadit k módům místnosti, čímž lze říct, že od cca 150 do 16 000 Hz je přednes reprosoustav příkladně vyrovnaný. Nad 16 kHz je patrný pozvolný ústup energie, jeho část lze opět přiřknout zatlumení místnosti. Celkově je ale patrné, že basové spektrum má mírný nadbytek energie, v praxi je to nicméně v reálném světě velmi solidní měření.

2019 02 17 TST Monitor Audio Silver 200 m2

Křivka impedance (červená) se drží nad hranicí 5 ohm v celém svém průběhu, sedlo na 45 Hz naznačuje frekvenci naladění bassreflexu. Křivka je velmi poklidná, prostá jakýchkoliv náznaků rezonancí nebo jiných potenciálně zkreslujících artefaktů. Také průběh elektrické fáze (černá) je velmi spořádaný - v žádném okamžiku nevybočuje z velmi přijatelných mezí, nejsou tu patrné žádné prudké změny. Celkově jsou Monitor Audio Silver 200 velmi bezproblémovými reprosoustavami a nevyžadují žádné speciální ohledy stran elektroniky.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ +/- ] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ ✓] | VELKÁ [--> 40m2] [ +/- ]

Kč 39 990,-

Kč 44 990,- - černý lesk

Kč 65 000,- - Primare I15 Prisma + Monitor Audio Silver 200

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ mohutný a energický bas

+ hladký, barevný zvuk

+ vřelejší, příjemný charakter

+ solidní čistota

+ dobré zpracování

ZÁPORY

- přes skladné rozměry jsou i ve střední místnosti nakloněné směrem k basům

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Rodel Audio | www.rodel-audio.cz 

DOVOZCE: Audio Center Czech | www.audiocenter.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies