2018 02 02 TST RIHA Mikro D ES 1

Řada ES plzeňské značky RIHA je v jejich katalogu popsána jako vyvíjená bez cenového limitu, respektive taková, kde si při návrhu dovolili vybrat součástky a reproduktory bez ohledu na to, kolik stojí. Modely Mikro jsou základním vstupním bodem do této nejvyšší řady, doplňující písmenko D pak definuje D´Appolito zapojení měničů a sloupovou podobu.

Tak jako u všech až technicky jednoduchých modelů značky je i Mikro D ES sloupek poměrně štíhlý, ale přesto působící muskulaturně. Klasickou "hranatou" ozvučnici z bytelných MDF profilů si můžete nechat potáhnout libovolnou ručně opracovanou dýhou (na fotografiích je u autorů oblíbený makasarský eben s nenápadným lakováním několika vrstvami anglického polyuretanového laku, ústícím v pocit surového, přírodního povrchu) nebo polyuretanovou barvou Franchi & Kim italské provenience v libovolném odstínu dle vzorníku. Na rozdíl od nižších řad ale provedení ES přidává ještě místo klasické přední stěny skříně silný kovový obrobek se zakulacenými hranami, který nejen zajímavě vypadá, ale zajišťuje samozřejmě hlavně skvělou pevnost. I tento panel je možné mít buď v libovolném barevném provedení, v eloxovaném provedení nebo třeba potažený kůží.

Skříň je ustavená na kovových profilech spojených přes čepy s mohutnými silentbloky, které efektivně zabraňují přenosu vibrací do podlahy a vizuálně podtrhují technickou jednoduchost vizuální stránky. Industriálně ale vypadají i další kovové obrobky jako třeba mohutný výdech bassreflexu u spodní hrany skříně.

2018 02 02 TST RIHA Mikro D ES 2

V horní třetině kovové čelní strany ozvučnice najdete tři měniče v D´Appolito zapojení (tedy dvojici identických profesionálních středobasů od italských Eighteen Sound a kopulku vysokotónového měniče, jehož obruba měděné barvy prozrazuje původ v řadě SEAS Excel). Zadní strana je čistá, jen u paty skříně je kovová deska, kde krom štítku najdete hlavně typický speakON konektor, který umožňuje jednoduché i bi-wire připojení, je bytelný a nemůžete ho špatně zapojit. Vzhledem k zakázkové výrobě není problém na požádání dostat standardní reproterminály.

RIHA Mikro D ES jsou možná působí relativně štíhle, ale je jich přeci jen kus - při výšce 120 cm, šířce 21 cm a hloubce 30 cm váží solidních 40 kg. Je to i díky tloušťce MDF panelů 28 mm a tloušťce hliníkové čelní stěny 14 mm.

2018 02 02 TST RIHA Mikro D ES 3

Ve dvoupásmovém systému nejvyšší tóny vyzařuje už zmíněná měkká kopulka o průměru 2,5 cm s vlastní dekompresní komorou, střední a basové pásmo zpracovává dvojice kónických měničů s původem v profesionální sféře. Jejich papírové membrány mají průměr 16,5 cm, pohání je motor s neodymovými magnety a cívkou o průměru 4,5 cm a nejvýraznějším prvkem je brutální vlnka s dramatickými prořezy - toto řešení výrazně snižuje vlnkové zkreslení.

Reprosoustavy mají i přes svou velikost konzervativně definovaný frekvenční rozsah 50 - 25 000 Hz (+/- 3 dB), jmenovitá impedance činí 8 ohm a charakteristická citlivost 90 dB / 2,83 V / m patří k vyšším. Za zmínku stojí i neuvěřitelná zatížitelnost, jdoucí na vrub zejména reproduktorům Eighteen Sound - trvalých 400 Wattů se schopností zpracovat i kilowattovou špičku bychom reprosoustavám asi i věřili.

2018 02 02 TST RIHA Mikro D ES 4

Sloupky RIHA Mikro D ES jsme poslouchali ve všech běžných redakčních sestavách (detaily viz pravý sloupec --->). Primárně pak s OPPO UDP-205 a Norma Revo IPA-140 s kabeláží Nordost a RIHA, ale také s Naim Nait XS / Naim FlatCap XS / Naim NAP 250, kterým dělal zdroj buď Cambridge CXC nebo ASUS Xonar Essence One MUSES MKII. Chvíli hrály RIHA také s Cambridge CXA80 / Cambridge CXC. Poslouchalo se i s Harbeth Monitor 30, Xavian Perla nebo Fischer&Fischer SN-70.

Mikro D ES rozhodně nejsou ostýchavě kompaktní, takže vás možná překvapí jejich důraz mnohem spíše na přesnost, rychlost a konkrétnost basových tónů, než na rozmáchlost směrem do hloubky. V "Prism" Charlieho Hadena ("American Dreams" | 2002 | Verve | 064 096-2) bylo kontrabasu tak akorát co do objemu, úplně nejhlubší tóny nástroje měly razanci, skálopevné kontury, ale jaksi tenčí tělo. Ale tam, kam se Mikro D ES odvažují, tam mají skutečně působivou přesnost a samozřejmost. Moc se nám líbila i celková pevnost tónů a vlastně také to, jak Mikro D ES nekladou odpor a daří se je vlastně snadno rozehrát i levnějším strojem, aniž by jejich zvuk změkl. Utažená, kontrolovaná basová linka má také velmi dobrou údernost.

2018 02 02 TST RIHA Mikro D ES 5

Podání hlasů v "Ain´t No Sunshine" od Fragile ("Next Level" | 2010 | QStudio | 1617-002-2) připomínalo svou přesností spíše charakter malých soustředěných dvoupásmovek (ač Mikro D ES jsou vlastně velké soustředěné dvoupásmovky, takže co...). Pokud bychom ve středech něco vypíchli, tak je to famózní transparentnost a ne tvrdý, ale rozhodně parádně pevný, parádně konkrétní a parádně kontrolovaný zvuk. Vokály byly výtečně oddělené, čisté a nezastřené, reprodukce pak vzdušná a doslova přetékající energií, jak je u značky RIHA zvykem. Ani Mikro D ES vám ve své autentičnosti nezakryjí tu a tam kousavější sykavku, ale kupodivu to není otravné či příliš nekompromisní.

Nejvyšší tóny v "Coal" Michalea Penna ("The Dali CD Volume 4" | 2015 | Dali | 474 564 6) zvládla kopulka od SEAS opravdu dobře. I tady je cítit utažený, velmi konkrétní, velmi čistý a velmi rychlý a transparentní charakter. Žádný efekt, žádné lehkounké "do hezka" laděné audiofilské cinkání, ale přímý, energický a bez umělého lesku podaný zvuk, díky kterému jsou tamburíny nevtíravě, ale zároveň výtečně prokreslené, činely zaostřené, přirozeně velké a strukturované, vybavené solidním dozvukem a skvěle integrované do celku. Také tonalita je realistická a přitom všem je to ale realističnost výrazně méně technická, než u jiných modelů RIHA.

2018 02 02 TST RIHA Mikro D ES 6

Pokud si Mikro D ES zachovávají nějakou typickou charakteristiku "firemního" zvuku, pak je to rozhodně dynamičnost. Gabrielova "Signal to noise" ("Miss" | 2003 | Realworld | 07243 595237 2 9) překypuje energií, je to tak čistý, tak sebejistý zvuk, že přímo svádí otáček volume doprava víc, víc, víc a víc a reprosoustavy přitom unesou naprosto cokoliv co jim naložíte, byť dynamika je citelná už od nízkých hlasitostí (jakkoliv k tomu potřebujete pevnou a energickou elektroniku) a sebejistá prezentace nepolevuje až do úrovní, ve kterých to vzdají vaše uši. Svižný, konkrétní a super pevný zvuk. Mikro D ES umí nestát energii v cestě...

RIHA Mikro D ES nabízí díky své i v dané třídě velmi konkurenceschopné detailnosti také výtečný přehled o tom co si pouštíte - v "Dans Ma Rue" od Zaz ("Cabasse La Collection" | 2011 | SONY | 88691918262) postavily reprosoustavy vokál sebevědomě do centra dění, hlas už opravdu výtečně propracovaný až po velmi jemná nadechnutí či mlasknutí. Na vokálu je také cítit, kterak oproti námi doposud poslouchaným modelům značky tento umí být stejně analytický a technicky excelentní, ale přitom jaksi uvolněnější, delikátnější.

2018 02 02 TST RIHA Mikro D ES 8

Mikro D ES jsou snad díky D´Appolito konceptu trochu směrovější ( zejména vertikálně, což zase ale má pozitivní vliv v menší citlivosti na případnou nedostatečně upravenou akustiku prostoru), ale najdete-li si svůj sweet spot, všechno se skvěle poskládá. Scéna je protažená směrem za reprosoustavy, hlas zpěvačky i nástroje orchestru v Rózsově "Theatrum Universi" ("Under My Spell" | 2009 | Pavián Records | PM0042-2) mají své jasné místo, jednotlivé linky jsou precizně oddělené a má to tak trochu kouzlo dvoupásmových monitorů s jejich soustředěným, ale dobře čitelným prostorem.

Vyrovnaný, vyladěný a i přes jistou lehkou limitaci odspodu působivě energický zvuk Mikro D ES přímočaře informativním dojmem, dozvíte se o limitech a nevyrovnanosti nahrávky "Please read the letter" od Alison Krauss a Roberta Planta ("Raising Sand" | 2007 | Rounder | 475 9382), ale přesto to není hrubé, není to technicistní a díky celkové kázni, díky nekomplikované srozumitelnosti a díky výtečně transparentnímu, čistému přednesu se můžete jen tak pohybovat emotivní skladbou, bez překážek, bez násilí.

2018 02 02 TST RIHA Mikro D ES 7

Dvoupásmové RIHA Mikro D ES jsou ukázkou toho, že i poměrně velké reprosoustavy nemusí stavět svou zábavnost na hlubokém basu a že ani relativní omezení hloubky basových tónů nemusí znamenat jakýkoliv problém - pokud zrovna vaši diskotéku netvoří primárně varhanní recitály nebo elektronická hudba. Velké reprosoustavy jsou pěkně udělané a jejich primárními charakteristikami jsou autenticita, konkrétnost, dynamika a rozlišení. Jejich přednes je dospělý, kontrolovaný a intenzivní, plný energie, důrazu a vlastně formálně brilantní - oproti jiným modelům RIHA má navíc jakýsi punc kultivovanosti a chutě nechat vyznít hudbu s celou její živelností. Jsou to pěkné sloupky, které mají tah na branku, umí poskytnout intenzivní hudební zážitek a jde o seriózně high-endový zvukový zážitek...

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav. Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny na pevném soklu cca půl metru nad zemí (v případě regálových modelů samozřejmě na stojanech) a co nejdále od stěn to bylo možné.

2018 02 02 TST RIHA Mikro D ES m1

Na naměřené frekvenční odezvě je vidět, že zblízka mají Mikro D ES akcentované pásmo 200 - 500 Hz, byť poslechově je to ze vzdálenosti kolem 3m plný, ale ne neproporčně zdůrazněný zvuk. Propad o něco výše je způsobený blízkým měřením D´Appolito řešení. V reálu vám sloupky nabídkou 50 Hz s akceptovatelným poklesem, což je pro většinu hudby bezproblémově dostatečné.

2018 02 02 TST RIHA Mikro D ES m2

Impedance Mikro D ES vykazuje netypicky vysoké peaky na úrovni 90 Hz a 1 500 Hz, lze vyčíst i naladění bassreflexu na 40 Hz. Zákmit na 150 Hz napovídá o nějaké přítomné rezonanci, stejně jako ten v oblasti 600 - 700 Hz. Průběh elektrické fáze i impedance je každopádně mírně "divočejší" a spojení s absolutně stabilním zesilovačem s dostatečnou proudovou kapacitou je žádoucí. 

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ +/- ] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ ✓] | VELKÁ (> 40m2) [ +/- ]

Kč 129 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ přesnost

+ dynamika

+ detailnost

+ výjimečná transparentnost

ZÁPORY

- mají i přes svou velikost odspodu limitovaný rozsah

- mírná směrovost D´Appolito řešení

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Audio-Visual Technology | www.audio-visual.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies