2018 01 31 TST Tangent Spectrum X5 BT 1

Dánská značka Tangent (součást skupiny třeba s NorStone, Lumene či Elipson) je na světě již přes 20 let a vždycky šlo o firmu, která si zakládala na vysokých estetických standardech, v současnosti její široký katalog pomáhá vizuálně formovat řada severských designových studií. Většina produktů je dle slov výrobce také vybavena DSP, abyste si mohli zvuk ještě dále přizpůsobit - jde tedy o moderní lifestyle produkci.

Jedním z velmi zajímavých řešení jsou aktivní reprosoustavy Spectrum X5, které ve verzi BT nabízí ještě bluetooth připojení. Spectrum X5 BT jsou moc pěkné - jejich ozvučnice má klasické tvary, ale hrany jsou hezky zaoblené, vše je celistvé a čisté, minimalistické. Jednolitost ploch narušuje dřevěná základna s elektronikou a vytváří atraktivní moderně působící celek.

Vepředu krom dvou reproduktorů najdete ještě velké "oko" přijímače signálů dálkového ovládání, vzadu je pak všechna dostupná konektivita a bassreflexový otvor. Krom napájecí zásuvky je tu i USB napájecí port. Analogové vstupy jsou tu dva - jeden 3,5 mm jack a jeden pár cinchů. Jsou doplněné optickým a koaxiálním digitálním vstupem, takže univerzální použitelnost je zajištěna. Připočtěte k tomu ještě zmíněný bluetooth... K systému Spectrum X5 BT můžete připojit díky jednomu výstupnímu konektoru i subwoofer. Možná je škoda, že tu není klasické USB, protože i díky své velikosti by Spectrum X5 BT fungovaly dobře jako stolní systém.

2018 01 31 TST Tangent Spectrum X5 BT 2

Reprosoustavy jsou řešeny jako systém, kdy v levém kanále najdete všechnu elektroniku a do pravého odchází zpracovaný signál přes klasické reproterminály.

Spectrum X5 BT jsou poměrně skladné - 6,6 kg váhy u aktivního kanálu (a 4,8 kg u pasivního) se skrývá ve výšce 34,5 cm, šířce 16,6 cm a hloubce 20,5 cm. O dostatečný přísun výkonu se stará digitální zesilovač s výkonem 50 Wattů na kanál, všechno uvnitř je řízeno DSP (hlasitost, přechodová frekvence...).

2018 01 31 TST Tangent Spectrum X5 BT 3

O nejvyšší tóny se stará klasická 2,5 cm měkká kopulka, středobasy řeší 13 cm papírový kónus. Oba měniče jsou ukryté za mřížkou i kvůli designovým nárokům.

Tangent Spectrum X5 BT jsme poslouchali v doprovodu převodníků Copland DAC215, ASUS Xonar Essence One MUSES MKII nebo třeba OPPO UDP-205 či Cambridge CXC. Srovnávali jsme se všemi dostupnými sestavami (viz pravý sloupec).

Plné zobrazení basové linky v "Prism" Charlieho Hadena ("American Dreams" | 2002 | Verve | 064 096-2) byste od regálových a ani od takhle dostupných reprosoustav asi nečekali, ale na danou velikost a danou třídu je bas férově naznačený, je šťavnatý a nadýchaný, aktivní koncept zajišťuje v pasivní sestavě stejné ceny jen stěží dosažitelnou živost a férovou kontrolu. Pokud máte rádi hutně zahrané spodní pásmo, neuškodí pouvažovat o jednom z designově přizpůsobených subwooferů, ale v menší místnosti (nebo přímo na stole) to potřeba nebude.

2018 01 31 TST Tangent Spectrum X5 BT 4

Hlasy vokalistů ze slovenského uskupení Fragile v "Ain´t No Sunshine" ("Next Level" | 2010 | Qstudio | 1617-002-2) vyplouvaly na povrch lehce, měkce a kultivovaně, není to nijak nabroušená nebo dravá reprodukce, hudba si proplouvá bez agrese a v pohodě, opět patrně hlavně na vrub sladěné elektroniky a měničů putuje fakt, že v cenové hladině něco málo přes deset tisíc dostanete vlastně poklidně čitelný zvuk napříč žánry. Navíc s lehounce vřelejším a sladším vyzněním zjemní i případné nectnosti nahrávek.

Ve stejném duchu pak (vcelku logicky) pokračuje reprodukce i u nejvyšších tónů - v činelech v "Coal" Michalea Penna ("The Dali CD Volume 4" | 2015 | Dali | 474 564 6) byl vcelku pořádek, kladem je rozhodně hladkost a jemnost a i když vám Tangnet nezkouší vypíchnout kdejaký detailíčkek, celkové prokreslení je s ohledem na pořizovací cenu jen a pouze chvalitebné. Určitá rezervovanost co do objemu a energie stojí pak za celkovou bezkonfliktností, ani ke kovovému charakteru nástroje prostého již plechového akcentu, nelze říct nic negativního.

2018 01 31 TST Tangent Spectrum X5 BT 5

Tangent Spectrum X5 BT nejsou nijak dramatické a dravé, přesto opět i díky optimalizaci celého systému včetně elektroniky nabízí za dané peníze více než férovou dynamiku - v mohutném závěru "Signal to noise" Petera Gabriela ("Miss" | 2003 | Realworld | 07243 595237 2 9) samozřejmě cítíte, že energie a důraz jsou poplatné cenové hladině, ale opačným pohledem - právě za dané peníze dostanete zvuk, který nepůsobí nejistě a i když to není síla, která by rozklepala okna, tak je to již zdravě fungující podání bez pocitu nějaké plochosti. "Tučnější" charakter pak dokresluje dobrý dojem z poklidné reprodukce.

Rozlišení reprosoustav snese v pohodě srovnání s "běžným hi-fi" entry level kategorie - hlas Zaz v "Dans Ma Rue" ("Cabasse La Collection" | 2011 | SONY | 88691918262) byl sice jednodušeji podaný, ale na druhou stranu rozumně čitelný, bez pocitu zapadlosti nebo nejistoty, opět - v dané cenové třídě sotva chtít pečlivější prokreslení, i když to není audiofilská honba za detailem, ale mnohem spíše snaha vše udržet celistvé a nekomplikované.

2018 01 31 TST Tangent Spectrum X5 BT 6

Když přijde na "Please read the letter" od Roberta Planta a Alyson Krauss ("Raising Sand" | 2007 | Rounder | 475 9382), oceníte to, že Tangent hrají trochu sytěji, hrají hladce a hrají neútočně, hrají s přiměřenou energií, kde vás zvuk oblévá a je příjemný, je bez hran a s přihlédnutí k dané ceně můžete sázet další a další snahu bez zádrhelů.

Tangent Spectrum X5 BT jsou lifestyle reprosoustavy, o tom žádná - jejich primárním cílem je být zaplatitelné (což jsou), nabídnout všechno, co domácnost potřebuje z pohledu drátové i bezdrátové konektivity (což nabízí), vypadat dobře (což vypadají) a hrát tak, aby všechno od rádiového popu po svižnější kytarovky hrálo tak, aby bylo fajn, když to jen bublá v pozadí i když si k reprosoustavám sednete a budete je poslouchat (což hrají). Není to audiofilský systém a i kdyby byl, stejně byste v sestavě reprosoustavy / zesilovač (a kabel) za stejnou nebo i mírně vyšší cenu jen těžko dostali lepší detail, větší živost nebo klidnější celistvou reprodukci. Tangent jsou prostě s ohledem na svou cenu bezproblémové a příjemně poslouchatelné reprosoustavy, které už snesou i nějaká ta "hi-fi měřítka"... Což se za něco přes 10 000,- Kč jeví být férovou nabídkou...

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav. Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny na pevném soklu cca půl metru nad zemí (v případě regálových modelů samozřejmě na stojanech) a co nejdále od stěn to bylo možné.

2018 01 31 TST Tangent Spectrum X5 BT m1

Malé Tangent vám naplno zahrají spíše až nad hranicí 100 Hz, byť využitelný nástup je patrný zhruba na 70 Hz. Je tu trochu bohatší zastoupení basového pásma 100 - 250 Hz, střední pásmo je s ohledem na cenovou kategorii poměrně slušně rovné, frekvence nad 2 kHz pak mají viditelný pokles, od 7 kHz výše je pak zase naopak vidět velký přírůstek energie, takže oba konce frekvenčního spektra jsou mírně zdůrazněné.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ ✓]] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ +/- ] | VELKÁ (> 40m2) [ +/- ]

Kč 11 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ designově pěkné

+ za danou cenu výtečně vyrobené

+ nekonfliktní zvuk

+ moderní konektivita

ZÁPORY

- pro hlubší bas by to chtělo subwoofer

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: TYKON | www.tykon.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies