Jak malý může být zesilovač, aby ho šlo nazvat ještě high fidelity? Výrobci áčkových monobloků tvrdí, že asi tak jako radiátor. Výrobci běžných integrovaných zesilovačů tvrdí, že asi jako plástev ze včelího úlu. No a někteří výrobci z Velké Británie tvrdí, že stačí půdorys menší knihy. Asi nejtypičtějším britským výrobcem „mikrokomponentů" je Cyrus, který do kompaktní podoby vyladil celé své portfolio, obdobně velkou řadu ale nabízí i neméně známá firma Musical Fidelity v podobě série M1. Aby toho nebylo málo (nebo snad spíš aby bylo), je tu ještě zcela „stolní" V90.

V ní jsou primárně zdrojové komponenty, ale doplňuje je také velmi kompaktní zesilovač, byť vzhledem ke svému formátu má samozřejmě určitá drobná omezení. Zvenku je to prostě Musical Fidelity – čisté, industriálně působící tvary působí tak trochu dojmem, že někdo vzal známé masivní zesilovače, díky kterým se značka MuFi proslavila a kouzlem je zmenšil. V90-AMP se vám bude líbit ze stejného důvodu, ze kterého se líbí třeba vláčky, nebo autodráhy. Roztomilost se tu snoubí s výborným zpracováním.

Hliníkové čelo je extrémně jednoduché – přímo uprostřed je ovladač hlasitosti s příjemně plynulým chodem, budící na tuhle cenovou třídu až neočekávaný dojem hodnoty. Není to žádný laciný plasťáček. Dvojice maličkých diod vám poví světelnou řečí vše, co potřebujete vědět o provozním stavu přístroje.

Zadní strana přístroje je téměř dokonale vyplněna konektory – a to jsou v podstatě zvoleny tak, aby zabíraly co nejméně místa. Vstupní signál do zesilovače dostanete v podstatě jen přes asynchronní USB, které teoreticky pracuje s rozlišením až 24 bitů a 48 kHz. To v dnešní době není úplně oslnivá hodnota, ale alespoň nebudete potřebovat instalovat ovladače. Hned vedle USB vstupu je 3,5 mm jack, kombinující v sobě jak analogový, tak optický jack. Je to maličko nekomfortní, ale zase to velmi účinně šetří prostor na zadní straně zesilovače. Prioritu má USB, pak analog / Digital.

Mezi vstupy výrobce umístil miniaturní dvoupolohové šoupátko, které do signálové cesty umí vřadit potenciometr, nebo jej naopak obejít; jinými slovy si můžete vybrat, zda ovládání hlasitosti bude aktivní, nebo ne. Vlastně se jím ale nemusíte moc zabývat – zvuk je identický s vřazenou regulací, i s vyřazenou.

Dominantou zadní stěny je čtveřice terminálů – je škoda, že nejsou šroubovací, ale jenom klasické svorkové, do kterých budete muset použít holý vodič. Výstup stejnosměrného napětí je určen „výhradně budoucím produktům Musical Fidelity". Až dramaticky veliká tu působí napájecí zásuvka. A to je vše – soustava konektorů je prostě naprosto ideální pro použití v blízkém poli, někde na dosah ruky; o tom napovídá i absence dálkového ovládání. Výrobce však sám jasně říká, že V90-AMP je ideální pro „počítačové" audio, nebo pro mulitroom.

Bližší parametry tohoto zesilovače si výrobce nechává pro sebe, my se tak dozvídáme jen to, že nabízí výkon 20 Wattů na kanál do zátěže 8 Ohm (a minimum, s nímž si poradí, je 6 Ohm) ve třídě A/B, že celkové harmonické zkreslení je menší než 0,1%, že odstup signálu a šumu činí neurážejících 85 dB a v poslechovém rozsahu 20 – 20 000 Hz se pohybujeme s tolerancí +0 / -3 dB.

Už jsme říkali, že řada V90 je kompaktní – zesilovač má 17 x 11,7 x 4,7 cm (š x h x v). Váží přitom 0,7 kg, takže už je ho pocitově kus.

Musical Fidelity V90-DAC jsme poslouchali s V90-BLU, ale také Pioneer BDP-LX71 a ASUS Xonar Essence One a Chord Hugo. Partnery byly ještě reprososutavy Harbeth Monitor 30, Xavian Bonbonus a Jamo C97 (které ladí se sestavou V90 až neuvěřitelně dobře). Používali jsme propojovací kabely KrautWire Guru S a reprokabely ProAc Response Signature Black.

Nenechte se mýlit vzhledem nevelké krabičky V90-AMP, na svou cenovou třídu umí poměrně dobře ukočírovat i basové měniče větších sloupků typu Jamo C97. „Dark Paradise" od Lany del Rey staví na poměrně nafouklém basovém pásmu, malý zesilovač sice nevykouzlí nějaký dramatický, propastně hluboký bas, ale elektronika má adekvátní energii. Bas je trošku měkčí, ale ne nekonkrétní – naopak při běžných poslechových úrovních je zcela v mezích i „plnoformátových" zesilovačů této cenové třídy. Nesmíte od něj chtít nějaké extrémní hlasitosti, ale ani půlnoční šepot – od „stolního" typu produktu to ale asi stejně nečekáte.

Až překvapivě dobré rozlišení středů a jejich uvolněnou reprodukci jsme zaznamenali u Reedova hitu „Perfect Day" – prokreslení je na entry-level úroveň hi-fi jednoduše bezproblémová, výborná je také srozumitelnost. Vokál maličko dominuje, vlastně spíše celé středí pásmo má přirozeně navrch, ale ne o mnoho. Jakmile to však s hlasitostí trochu přeženete (řekněme někam na úroveň, když už musíte poněkud zvyšovat hlas, abyste hudbu překřičeli), pohoda a měkkost se vytrácí a zesilovač už ne úplně zvládá – jednoduše prostě není určen k ozvučování diskoték a rozměrných obýváků – takových 20 metrů čtverečních ale zvládne, evidentně i v kombinaci se sloupovými reprosoustavami.

Poměrově je v reprodukci největší podíl středů (ale jak bylo řečeno, ne o moc), výšek ale také není málo. V90-AMP rozhodně nemůžete obvinit z nacinkanosti nebo jiskřivosti; vysoké tóny v „Eye in the sky" od The Alan Parsons Project jsou decentní, lehce měkčí, ale třeba kov malých hi-hatek je pěkně podaný. Určitě lépe, než by vás napadlo při pohledu na jednoduché malé tělo zesilovače. Líbila se nám uvolněnost přednesu, V90-AMP hraje velmi poklidně, nesnaží se o líbivý či dramatický zvuk (což někteří výrobci, snažící se cílit na širší „neudiofilskou" veřejnost dělají, protože tak nějak jsou laděny i produkty velkých komerčních značek).

Dokonce i dynamika zvuku, jak ukázala třeba Janáčkova „Gospodi Pomiluj", není vůbec špatná – pokud se výkon V90-AMP v něčem liší od „velkých" zesilovačů kolem cenovky 10 000,-, pak je to hlavně u vysokých hlasitostí. Tam drobnému Musical Fidelity přeci jen dochází dech rychleji. Jinak se ale popravdě řečeno blíží třeba i dynamických schopnostem starého, ale ve své době výrazně výše postaveného NAD C370. U jeho projevu sice cítíte větší dynamickou rezervu, ale opět – nacházíme-li se v kultivovaných vodách střední hlasitosti, je to vzhledem k ceně prostě moc fajn.

Hudební scéna „Bohemian Rhapsody" od Queen je semknutá poměrně doprostřed, docela rozumně zorganizovaná a spojitá. Hloubka je omezená, ale to všechno odpovídá pořizovací ceně. Nástroje jsou ale přehledně oddělené, nebudete mít pocit, že zvuk je smotané klubko.

Na malý kousek elektroniky nabízí Musical Fidelity V90-AMP velký, plný zvuk. To je patrně to, co nás překvapilo nejvíc. „Diary of Jane" od Breaking Benjamine měla opravdu pěkný tah i celkovou sytost, podtrhující melancholicko-rockovou atmosféru skladby. Právě u rocku, popu a možná i některých poklidnějších jazzových nahrávek vás pak ani nenapadne řešit nějaké nedokonalosti, MuFi V90-AMP, protože hraje vysloveně hezky. Není to nepříjemně zkreslené, ale rozhodně je to muzikální a zvukem dokáže malou místnost bez problémů zaplnit.

Musical Fidelit V90-AMP je zajímavý přístroj. Výborně poslouží v roli prostorově nenáročného, ale dostatečně potentního entry-level zesilovače s uživatelsky pohodlnou (byť trochu nedokonale prostorově rozmístěnou) kombinací vstupů, který si pravděpodobně (už kvůli absenci „dálky") dát na stůl, nebo někam poblíž. Právě tam bude výborně fungovat, poslech v blízkém poli při průměrné hlasitosti sedí tomuto přístroji nejlépe a neklade na něj přehnané nároky. Kupodivu ale v klidu zvládl i sloupové Jamo C97, s nimiž dokázal pracovat stejně snadno, jako jiné zesilovače základní hi-fi třídy. Jak se zdá, pokud od něj nevyžadujete velké hlasitosti, na které už přeci jen ne zcela stačí, za rozumné peníze nabízí rozumnou porci muziky, abychom parafrázovali známé přísloví. Pokud tak hledáte z jakéhokoliv důvodu něco malého s čistým, příjemným a uvolněným hi-fi zvukem za vstřícné peníze, pak V90-AMP obzvláště při blízkém nepřehnaně hlasitém poslechu nezklame. A co víc – když vypnete regulaci hlasitosti, stane se z V90-AMP čistý koncový stupeň, který výborně poslouží třeba k rozhýbání pasivně ovládané druhé či třetí zóny A/V receiverů – najít k tomuto účelu cenově takhle atraktivní „koncák" totiž není jen tak a jen to zvyšuje hodnotu V90-AMP.

Kč 8 490,-

--- --- --- --- ---

KLADY

+ hezké zpracování

+ kompaktní rozměry a v „plnoformátové" funkce

+ slušný, čistý zvuk

+ pro blízký poslech v menším prostoru dostatečný výkon

+ možnost použít i jako koncový stupeň

ZÁPORY

- trochu málo vstupů v lehce nepraktickém provedení

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ:Smart HiFi | www.smarthifi.cz 

Pozn.: Od roku 2015 je dovozcem firma Altei - http://www.altei.cz/wp-musicalfidelity/

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

  • Moon 641 & Moon 681

    V Boucherville na dohled Montréalu v provincii Québec sídlí společnost Simaudio (či úplně původně Sima Electronics) s více než 40 lety tradice. Přesto své „pravé jméno“ nepoužívá – její produkty…

    22. únor 2024

    Kategorie: Zesilovače integrované Autor: Daniel Březina
  • Hegel Viking

    Pojmenovali byste svou norskou firmu podle rockové skupiny, v níž jste hráli na škole a která se (ta kapela, ne škola) zase nazývala podle idealistického německého filozofa? Bent Holter to…

    22. únor 2024

    Kategorie: CD přehrávače a transporty Autor: Daniel Březina
  • Cary Audio SI-300.2d

    Moje značka. Cary Audio. Mám je rád. Jistě, je to subjektivní náklonnost, kterou jsem si vykládal „naším společným vřelým vztahem k elektronkám“, ale v tomto případě uvedený argument neplatí, doba…

    22. únor 2024

    Kategorie: Zesilovače integrované Autor: Jiří Petrák
  • Klipsch The Sevens

    Americký Klipsch vytváří reprosoustavy již od roku 1946 a v současnosti má v nabídce množství řešení včetně ozvučení pro „běžný lid“. Mezi ně patří i několik aktivních reprosoustav – The…

    15. únor 2024

    Kategorie: Reprosoustavy regálové Autor: Daniel Březina
  • Bang & Olufsen Beolab 18

    Přestože se pravověrný audiofil dívá na produkty značky Bang & Olufsen lehce přivřenýma očima, nelze těmto Dánům odepřít fakt, že jsou úspěšnou značkou již od roku 1925 – tedy opravdu…

    15. únor 2024

    Kategorie: Reprosoustavy podlahové Autor: Daniel Březina
  • Crayon CIA-1 T

    Rakouská značka Crayon, statečně pojmenovaná po voskových pastelkách, sídlí ve Štýrském Hradci na jihovýchodě země a poměrně netypicky má v portfoliu (vyjma několika druhů kabelů) prostě a jednoduše dva integrované…

    05. únor 2024

    Kategorie: Zesilovače integrované Autor: Daniel Březina
  • Naim NAIT 50

    Padesát let, to je kus historie. Zejména když se to týká firmy – takové jako je Naim Audio obzvlášť. Když Julian Vereker značku v roce 1973 zakládal, určitě se nenadál,…

    05. únor 2024

    Kategorie: Zesilovače integrované Autor: Daniel Březina
  • Heco Celan Revolution 9

    Sloganem „německé Hi-Fi od roku 1949“ se nemůže pyšnit jen tak někdo. Západoněmecké Heco ovšem ano… Téměř na vrcholu jejich velmi široké nabídky najdete řadu Celan Revolution, jejímž králem je…

    02. únor 2024

    Kategorie: Reprosoustavy podlahové Autor: Daniel Březina
  • ELAC Varro Reference RS700

    Jméno „varro“, které použil ELAC pro své nové portfolio prémiových subwooferů, odkazuje na latinský původ a značí něco jako „silný“ nebo „odolný“. Což je zhruba to, co od sub-basové jednotky…

    31. leden 2024

    Kategorie: Subwoofery Autor: Daniel Březina
  • Roth Audio Silver Gate Max

    Tradice výrobce kabelů Roth Audio (za níž stojí Miroslav Roth) je vlastně už poměrně dlouhá. Specializuje se na řekněme zakázkovou výrobu a v portfoliu vlastně nemá mnoho modelů – jakousi…

    31. leden 2024

    Kategorie: Kabely signálové Autor: Daniel Březina

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

RYCHLÝ DOTAZ

Powered by BreezingForms

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies