2016 04 12 TST Gato Audio CDD 1 1

O dánských Gato Audio už byla na webu Hi-Fi Voice několikerá zmínka, naposledy o designovém integrovaném zesilovači AMP-150, který však není jen vizuálním krasavcem, ale také poctivým muzikantem. Jako adekvátní zdroj signálu pro celou řadu obdobně pojaté zesilovací elektroniky nabízí Dánové pouze jediný stroj - CD přehrávač, který lze díky digitálním vstupům použít i jako D/A převodník a který nese název CDD-1.

O elegantním a luxusním provedení přístroje není třeba debatovat. Sdílí s ostatní elektronikou značky tvar ležaté osmičky, i zde žebrované boky z hliníku slouží jako chladiče, stejně tak je tu i centrální "budík" s ručičkou, na němž se kombinací symbolů, čísla a pozice ručičky ukazuje aktuální stav přehrávání. Po stranách budíku je vždy trojice kovových tlačítek, sloužících pro základní ovládání přístroje. Deset kilo hmoty sídlí v rozměrech 32,5 x 37,5 x 11 cm (š x h x v), materiály jsou opravdu velmi pěkné, byť některé kovové hrany by mohly být alespoň trochu zaoblené, zvláště vzhledem k ruční výrobě v Kodani.

2016 04 12 TST Gato Audio CDD 1 2

Samotná mechanika je umístěna nahoře, má polootevřené provedení (CD se vloží do mechaniky, která se přikrývá zvláštním kovovým krytem, který je těžký a masivní, drží disk na místě a upřímně řečeno má poněkud ostré hrany) a ukrývá mechanismus Philips CDpro2. Ten je uložen v hliníkovém pouzdře o hmotnosti jednoho kilogramu pro maximální stabilitu, pro potlačení vibrací je pouzdro ještě uloženo na Sorbothanovém podkladu.

2016 04 12 TST Gato Audio CDD 1 3

Na zadní straně je krom napájecí zásuvky s kolébkovým spínačem dvojice analogových výstupů (jeden pár cinchů a jeden pár XLR konektorů), které doplňuje asynchronní USB port a digitální koaxiální vstup, vedle něhož je i digitální koaxiální výstup. Toť vše, CDD-1 je tak spíše jednoduchým zdrojem signálu pro běžné, byť náročné posluchače.

2016 04 12 TST Gato Audio CDD 1 4

Signál z mechaniky i obou digitálních vstupů putuje do 24 bitového dual-mono D/A převodníku. Ještě předtím je každý signál upsamplován na 24 / 192. DAC má velmi slušný odstup signálu a šumu na úrovni 120 dB a celkové harmonické zkreslení nepřekračuje 0,002%. Všechny běžné funkce řídí centrální mikroprocesor Motorola Coldfire. Precizní napájení zajišťují celkem tři transformátory (pro analogovou část, digitální část a mikroprocesor) a celkem devět nezávislých napájecích zdrojů.

Gato Audio CDD-1 jsme poslouchali zejména s jeho stájovým kolegou, integrovaným zesilovačem AMP-150, ale také s Viola Crescendo a Viola Concerto, zesiloval také Cambridge CXA80 nebo Naim Nait XS. Porovnávalo se s Naim CD5si, Cambridge CXC, Apogee Groove a Chord Mojo, ale také třeba s USB v zesilovačích Viola. Poslouchalo se přes Harbeth Monitor 30 a Xavian Perla, též i přes Gato Audio PM-6, Elac BS 73 nebo Fischer&Fischer SN170.

2016 04 12 TST Gato Audio CDD 1 5

Kontrabas v Hobgoodově "First Song" ("When the heart dances" | 2008 | Naim | naimcd112) byl přeci jen trochu zdůrazněný, trochu hutnější a přitom lehce povolnější, měkčí s lehoučkým nádechem medové něhy, ačkoliv celkově působil jako velký, mohutný, sytý nástroj s razancí a tonálně nebývale bohatý, přitom ale rozhodně nebyl nijak nekontrolovaný či nabublaný, naopak definice patří rozhodně k tomu lepšímu a přehrávač, ač sází na trochu "hezký" přednes, zůstává pánem situace a drží tóny pod kontrolou. Nezapomíná přitom ani na citelný impuls a už solidní váhu.

2016 04 12 TST Gato Audio CDD 1 6

Svůj lehoučký dotek sametu propašoval CDD-1 i do hlasu Diany Krall v "Peel me a grape" z "Love Scenes" (1997 | Impulse! | IMP12342). Vokál díky tomu ale působí příjemně intimním, barevným dojmem s opravdu hezkým prokreslením, má přirozenou váhu a objem. Gato ani nijak "nemaže", nechává zaznít i ostřejší sykavky, byť s příjemnou tolerancí, takže se nemusíte bát ani průměrných či dokonce horších nahrávek. Stále je tu cítit lehký akcent na spodní polovinu reprodukovaného pásma, ovšem není to nikterak přehnané, navíc hlas stále přednesu dominuje, je postavený vpředu a příjemně lehký, ač plný.

2016 04 12 TST Gato Audio CDD 1 7

U činelů a vibrafonu v Burtonově "Like Minds" ze stejnojmenné desky (2003 | Concord | SACD-1029-6) je opět cítit lehoučké uklidnění jejich expresivity, možná i lehoučké změkčení, ale opět nijak nepatřičné, navíc přehrávač disponuje už velice solidním rozlišením, takže snadno vnímáte každý dopad paličky i následný výbuch tónu i jeho pozvolné doznění, kdy se rozpouští ve zvukové mase poměrně dlouhou. Výšky mají také pěkný objem, rozhodně vám nebudou chybět, jsou též o čtvrt krůčku znělejší, ale bez nějakých zbytečných efektů.

2016 04 12 TST Gato Audio CDD 1 8

Přehrávač v Mahlerově "6. symfonii" v provedení České filharmonie pod taktovku Václava Neumanna (2006 | Octavia | OVCL-00259) ukázal, že jeho plný zvuk umí vystihnout i náročnou dynamiku velkého orchestru s razancí a důsledností, dokonce i hodně nahlas a v dynamických špičkách je zvuk stále stejně hutný a plný, nicméně zejména smyčce jsou velmi živé, velmi bohaté a energické, je cítit velká rezerva a nadhled, přitom ale nepůsobí zvuk "siláckým" dojmem, má v sobě klid a uvolněnost.

2016 04 12 TST Gato Audio CDD 1 9

V lehoulince teplejším a měkčím podání a ve velkém zvuku se ale neztrácí ani velmi jemné detaily, sboristů v Rutterově "Pie Jesu" z "Requiem" ("Crystal Cable Arabesque" | 2009 | Crystal Cable | CC200901) už bylo zřetelně mnoho, nebyla to jedna anonymní masa, ale soubor jednotlivých hlasů a ke vzbuzení tohoto dojmu nepotřebuje utíkat Gato Audio CDD-1 ani k analytičnosti, ani k neosobnosti. Trochu touto otevřeností a prokresleností připomíná velmi dobré elektronkové konstrukce. Přednes je pak mohutný, zvuku je hodně a i když zejména kompletní sestava Gato Audio dává maličko přednost hutnosti basů, zde v podobě lehkého varhanního pobrukování, hlasy zůstávají čitelné a srozumitelné a je tu i snadno slyšitelný odraz hlasů od stěn chrámového prostoru.

2016 04 12 TST Gato Audio CDD 1 10

Prostorová scéna v Beethovenově "Smyčcovém kvartetu č. 4, op. 95" v podání Artemis Quartet (2005 | Virgin | 7243 5 45738 28) byla pevná a konkrétní, jednotliví hráči měli svá pevná, jasně definovaná místa a mezi sebou dostatek prostoru, zejména pravolevý dojem byl excelentní, ale byla tu citelná i hloubka, kdy ne každý interpret seděl stejně daleko od mikrofonu - i tak jemné nuance se dají zaslechnout, byť možná i díky tomu, že Gato Audio pocitově vše trošku zvětšuje.

2016 04 12 TST Gato Audio CDD 1 11

Když přišlo na "Gone Gone Gone" Alyson Krauss a Roberta Planta ("Raising Sand" | 2007 | Decca | 475 9382), prokázala CDD-1 (zejména v tandemu s kolegou AMP-150), že má talent pro plynulost a rytmiku skladby, stejně jako že disponuje basovým šmrncem. Hudba měla drajv, šťavnatost a přes maličko těžší nejspodnější oktávy se nebojí rozletět a zaplavit místnost. Přehrávač jako kdyby hudbu dokonce trochu popoháněl kupředu, dodával energii navíc a všechno šlapalo jako hodinky.

2016 04 12 TST Gato Audio CDD 1 12

CD přehrávač Gato Audio CDD-1 je designovým kouskem, který ovšem nerezignuje ani na kvalitu reprodukce a v rámci své cenovky nabízí velmi čistý, živý a dynamický a velmi slušně rozlišený zvuk. Lehoučce vřelejší a směrem na bas orientovaný přednes není nikterak unavující či obtěžující, zejména proto, že nic z toho nebrání ani zaslechnout jemné detaily, ani nepřebíjí srozumitelnost ostatních složek frekvenčního spektra. Je fakt, že v mnoha ohledech hraje Gato Audio na efekt (třeba výměna CD by mohla být jednodušší, stejně jako by mohla být lepší ochrana laseru před okolními podmínkami). Je ale také fakt, že to není nijak nepříjemné či přehnané, je to zvuk decentně se přiklánějící k tolerantnosti a více než decentně k muzikálnosti, ale pokud se uvolníte a zaposloucháte, může se vám snadno stát, že uplyne několik hodin, v nichž vlastně ani pořádně nepostřehnete, že jste vyměnili disk v mechanice. A tak nějak by to patrně mělo být, tak nějak vypadá radost z poslechu.

Kč 179 990,-

--- --- --- --- ---

KLADY

+ fantastický design

+ velmi pěkné zpracování

+ velmi muzikální přednes

+ konektivita

+ plný, dynamický přednes

ZÁPORY

- systém vkládání a krytí CD je spíše efektní než praktický

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Soundstyle | www.soundstyle.cz

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies