2017 10 06 TST Sonus faber Guarneri Tradition 1

Nejdražší sériově vyráběné regálové reprosoustavy na světě - to je prý dle Sonus faber jeden z pohledů na nové Guarneri Tradition z nejčerstvější série Homage Tradition. Italský výrobce jimi navazuje na koncept předchozích modelů Guarneri s historií dlouhou skoro tři dekády, ale posouvá je jemnými úpravami křivek do současnějšího designu.

Guarneri Tradition nicméně stále zůstávají středně velkými regálovými reprosoustavami, modernost je vidět ale třeba na dedikovaném stojanu, který je kompletně vyrobený z uhlíkových vláken. Elegantní ozvučnice měří 37,7 x 23,9 x 37,5 cm (v x š x h) a váží 16 kg a jsou vyrobeny z MDF profilů, jejichž povrch je zušlechtěn dýhou pod hlubokým lakem. Hrany a nejen je pak zdobí ještě hliníkové prvky.

Ozvučnice krom spodní a horní hrany nemá žádné souběžné stěny, zejména proto, že vypuklé bočnice se vzadu spojují téměř do špičky a tak tak, že se tam vejdou reproterminály. Přední stěna je tradičně pokrytá kvalitní kůží, v níž jsou v ještě dále odděleném poli usazeny vysokotónová kopulka a středobasový kónus. Přes ně je natažena řada pružných lanek, velmi elegantní náhrada za běžnou mřížku.

2017 10 06 TST Sonus faber Guarneri Tradition 2

Při pohledu shora pak objevíte kulatý prvek s logem Sonus faber, který tu je prostě proto, aby tu byl, ale tak nějak se k celkovému luxusnímu pojetí reprosoustav hodí.

Pohled zezadu odhalí jen velmi tenký profil z kovových žeber, působících tak trochu jako chladiče. Jde nicméně o systém, v němž je ukrytý systém para-aperiodického bassreflexového výdechu. K dispozici jsou dva páry firemních terminálů.

Výrobce říká, že kabinet sice respektuje původní "houslové" tvary modelů Guarneri, ale jemné nepravidelnosti v křivce bočnic zvětšují vnitřní pracovní objem v zadní části. Zmíněný bassreflexový výdech firma nazývá Stealth Ultraflex a vychází z technologií řady Olympica - systém nechává z ozvučnice vycházet vzduch, ale v otvorech jej uklidňuje a eliminuje turbulence.

2017 10 06 TST Sonus faber Guarneri Tradition 4

Osazení pochází z vlastních kapacit Sonus faber, o výšky se stará reproduktor XTR-04, což je kopulka o průměru 2,8 cm, zhotovená z měkkého hedvábí. Měnič má vlastní pracovní komoru s labyrintem. Středobasový kónus W15 XTR-04 má 15 cm membránu, o které se nic více nedozvíte; je ale poháněna systémem neodymových magnetů.

Sonus faber Guarneri Tradition pracují s frekvenčním rozsahem 40 - 35 000 Hz (bez udané tolerance), jejich dvě pásma se dělí na hranici 3 500 Hz. Lehce nadprůměrná citlivost 87 dB / 2,83 V / m a impedance 4 ohmy by neměla být překážkou pro žádný zesilovač.

Guarneri Tradition jsme poslouchali v dealerském centru E.P. Audio v té nejvybranější společnosti elektroniky McIntosh - hrálo se z SACD přehrávače MCD550 a přes předzesilovač C2600, kterým dodával šťávu filtr MPC1500. Konečné zesílení měly na starosti monobloky MC1.2KW, alternované dostupnější verzí MC601. Propojeno bylo kabely InAkustik z nejvyšších řad. Porovnávali jsme s ostatními modely Homage Tradition - jak Serafino Tradition, tak hlavně Amati Tradition, ale pro porovnání zde byly i Bowers&Wilkins 802D3 nebo Nautilus.

2017 10 06 TST Sonus faber Guarneri Tradition 5

Mohutná "Wheel of Fortune" Hanse Zimmera ("Piráti z Karibiku - Truhla mrtvého muže" | 2006 | Walt Disney) byla ve své basové záplavě přeci jen odspodu omezená, ale mohutný, razantní a energický zvuk byl výtečně čitelný, bez známek uvadání, s pevnými konturami a s výjimečnou konkrétností. Samozřejmě, že Guarneri Tradition nejsou určeny pro ozvučení velikých prostor, kde se prostě ve své kompaktnosti trochu ztrácí, zblízka však mají hluboké tóny razanci a fyzicky citelný impuls.

Ve středech pak už žádné omezení citelné není - Guarneri Tradition zformovaly vokál Toma Jonese v "Did trouble me" ("Praise & Blame" | 2010 | Island Records) s nádhernou bohatostí a až fyzickou hutností, plný a sytý, plný barev. Žádná měkká nadýchanost, prostě pevný a jadrný, živý, v hrudníku rezonující vokál, výtečně prokreslený, konkrétní, soustředěný tak jak se sluší a patří ne výtečnou dvoupásmovou koncepci.

Nejvyšších tónů je pak požehnané množství a jsou neupejpavě znělé, jasné a zřetelné - na činelech v "Crying" Jamese Blood Ulmera ("Live at the Bayerischer Hof" | 1994 | In+Out Records) byl znát pro firemní zvuk charakteristický letmý dotek hedvábné hladkosti, jinak ale jejich objemu, jejich texturám nebo barvě kovu nelze nic vyčítat. Každé ťuknutí paličkou do činelu se rozezní s lehkostí, kontrolou a pozvolna doznívá bez pocitu ztrácení se pod ostatními zvuky v nahrávce.

2017 10 06 TST Sonus faber Guarneri Tradition 6

Dynamikou patří Guarneri Tradition rozhodně k výjimečným reprosoustavám své velikosti - dokonce i velké bubny v "Earth Drums" od He Xun-Tian ("Paramita" | 2002 | Wind Music) byly pod kontrolou a i obrovská rána do masivního bubnu dokázala rozklepat stěny poslechové místnosti a dát fyzickou ránu do hrudníku. Samozřejmě, že oproti větším modelům ze stejné řady jsou tu limity, ale ona velká vnitřní jistota, ona konkrétnost a čitelnost jsou na regálovku působivé.

Stejně tak rozlišením jsou Guarneri Tradition tak působivé, jak byste právem čekali od tak drahého modelu. Prokreslení "My right eye" od Laurie Anderson ("Homeland" | 2010 | Nonesuch) bylo prostě skvělé, reprosoustavy jsou - ale to už se budeme opakovat - monitorově konkrétní, snadno čitelné a i když jsou jistě někteří konkurenti, kteří dají jaksi více najevo jeden každý detail, umí ho více zdůraznit, ale Guarneri Tradition umí jednotlivosti pospojovat do přirozeně soudržného, vrstevnatého a uvolněně nenásilného celku.

Vysloveně super je pak podání prostoru, byť podání tří dimenzí hudební scény v "Coal" Michaela Penna ("Free-for-all" | 1992 | BMG) funguje lépe spíše při bližším poslechu. Ustavíte-li si však poslechový trojúhelník tak, aby odpovídal proporcím vašeho prostoru a natočíte-li ozvučnice relativně výrazně směrem k sobě, možná ideálně ne úplně přímo osami na uši, pak dostanete obraz velmi stabilní v pravolevém směru, vytažený naprosto již z masy ozvučnic až za jejich hranice (což je působivé a návykové) a díky až překvapivě snadnému vnímání i předozadního prostoru včetně lokalizace hudebníků v tomto směru máte až holografický dojem. Takhle nějak mají hrát dobrou nahrávku opravdu dospělé, high-endové "skoro-monitory".

2017 10 06 TST Sonus faber Guarneri Tradition 11

Přes všechny technické klady mají Guarneri Tradition stále ono italské muzikální kouzlo, které je Sonus faber vlastní. Rytmická elektronika "Deeply Disturbed" od Infected Mushroom ("Converting Vegetarians" | 2003 | YoYo Records) měla šmrnc, údernost, důraz a i když tu zřetelně chyběly ty nejhlubší basové "kopance", kontrola a konkrétnost kontur byla excelentní.

Vrcholný kompaktní model firmy Sonus faber je důstojnou poctou jménu Guarneri - je jedno, jestli jménu houslaře, nebo jménu italských reprosoustav. Krásné zpracování se jaksi v této třídě očekává samozřejmě, elegantní punc Sonus faber je ale i v této hladině patří skutečně exkluzivní. Guarneri Tradition v sobě místí technickou preciznost high-endového zvuku s muzikálností a velice, velice zábavným charakterem, který ač možná nemá ty úplně nejhlubší basy, ve všem ostatním je to skutečně vášnivý, plnokrevný a barevný zvuk se zřetelnou radostí. Zažít chvilku s Guarneri Tradition je intenzivní muzikální zážitek, který za to stojí.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 35 metrů čtverečních, se zakázkově upravovanou akustikou. Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny co nejdále od stěn to bylo možné.

2017 10 06 TST Sonus faber Guarneri Tradition m1

Z naměřených hodnot je vidět, že reprosoustavy se snaží kompenzovat svou velikost a z ní plynoucí limity v basové oblasti silnějším projevem v pásmu 200 - 300 Hz a špičkou na 150 Hz, bassreflex pak vydechuje někde kolem 70 Hz - v reálném menším prostoru se patrně využitelně dostanete ještě na cca 55 Hz; s ohledem na cenovou hladinu by tu mohlo být ještě trochu víc basu. Je tu také vidět větší zastoupení výšek, tedy vlastně "do hezka" laděné vyznění.

2017 10 06 TST Sonus faber Guarneri Tradition m2

Imepdanční křivka (červená) napovídá v kombinaci s elektrickou fází (černá) dost o nárocích na zesilovač - pod hladinou 100 Hz budete potřebovat skutečně skálopevný, stabilní zesilovače, aby reproustavy řádně "podržel". Nejnižší impedance něco kolem 3,5 ohm pak také napovídá něco o potřebné úrovni elektroniky.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ ✓] | VELKÁ (> 40m2) [ × ]

Kč 369 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ nádherné zpracování

+ monitorově konkrétní poslech

+ muzikálnost

+ plnost a barevnost

ZÁPORY

- hlubokých basů s ohledem na cenovou hladinu trochu schází

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: E.P. Audio | www.epaudio.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies