2017 01 05 TST Audiovector QR1 1

Nová řada QR od dánských Audiovector sestává (prozatím) pouze ze dvou modelů, jednoho sloupku QR 3 a jednoho regálového provedení s názvem QR 1. Ten se trefuje do dostupnějších sfér, než zbytek firemního portfolia a navíc se drží typických znaků Audiovector, tedy zejména páskového tweeteru. Výrobce se pak chlubí, že QR1 by měl nabídnout z decentního designu čistě audiofilský zvuk s bohatým basem.

Model QR 1 není nikterak velký, ozvučnice z MDF desek s vnitřními výztuhami váží vzhledem k rozměrům 32,5 x 19 x 23,2 cm (v x š x h) celkem slušných 6,2 kg, byť kabinet je svým pojetím zcela tradiční a nepřekvapivý. Nutno ale říct, že provedení je hezké - povrch je příjemný na pohled i dotek a zaoblené boky horní a dolní stěny dodávají jednoduché skříni nádech elegance a - jakkoliv je to individuální - tvary fungují u malých QR 1 lépe, než u sloupových QR 3.

2017 01 05 TST Audiovector QR1 2

Čelní stěna je osazená charakteristickým páskovým tweeterem, stejně jako kovovou firemní membránou u středobasu. U spodní hrany je tenounká linka štěrbinového bassreflexu. Bohužel, technických detailů o měničích je jako šafránu - tweeter se jmenuje "Gold Leaf Air Motion Tweeter" s vybavený je S-stop technologií. To je vlastně jen filtr / mřížka, zklidňující proudění vzduchu. Samotný pásek je vlastně variací na JET od ELACu, ostatně i právě tam se vyrábí. Velký zvukovod je vyrobený z leteckého hliníku. Teoreticky jde tenhle vysokotónový měnič až do neuvěřitelných 105 000 Hz.

Středobasový kotouček byl navržený přímo pro řadu QR, membrána je hliníková a pohání jí zdvojený magnetický systém. Membrána sestává ze tří vrstev, kde prostřední slouží jako tlumící. Díky zmíněným měničům je udávaný frekvenční rozsah 45 - 45 000 Hz (bez udané tolerance), dělící frekvence výhybky je nastavená na 3 000 Hz, přičemž citlivost je nadprůměrných 87 dB / 2,83 V / m, impedance by se měla vejít do rozsahu 4 - 8 Ohm.

2017 01 05 TST Audiovector QR1 3

Audiovector QR 1 jsme poslouchali v pražském studiu Rodel Audio, kde jim společnost dělala sada přístrojů T+A ze série E (PowerPlant a Music Source), ale také Marantz PM6006 a CD6006. Propojeno bylo kabely Cardas Parsec, krátce pro srovnání hrály Xavian Perla.

Na to jak jsou QR 1 malé, nabízejí férovou basovou odezvu, která je až neuvěřitelně blízko sloupku QR 3 co do objemu a upřímně řečeno jej určitě předčí rychlostí, přesností a kontrolou. To je až zvláštní, ale je fakt, že QR 3 hrají velmi decentně. V Davisově "So what" z "Kind of Blue" (2005 | Columbia | CK 64935) bylo z malých ozvučnic cítit i nějaký ten tlak, vůči ceně a rozměrům příjemný. Pravda, tenčí strunky konstrabasu se trochu ztrácí a jsou až moc tenké, ale hutnější tóny už QR 1 celkem rozcvičí a dají vám pocit rozumné plnosti. Líbila se nám příjemná harmonie a barevná bohatost spodních tónů. Je ale pravda, že po přepojení na Marantz objemu i důrazu zřetelně ubylo a bas také zvolnil, přičemž kontury ztratily svou na T+A velmi působivou jistotu. Alespoň dostatečný objem vzhledem k velikosti ale určitě zůstal.

2017 01 05 TST Audiovector QR1 4

Audiovector QR 1 nejsou tak zostřené a konkrétní jako třeba KEF LS50, nebo tak hladké, hebké a barevné jako Xavian Perla, zejména pak ve středním pásmu. Hlas "Katie Melua" v "God on the drums, devil on the bass" ("The House" | 2010 | Dramatico | DRAMCD0061) solidně čistý, ale takový přímý, trošičku snad až syrový, zejména pak v oblasti sykavek. Vokál byl posazený před nástroji a držel si rozumnou čitelnost a přesnost, byť trochu strohou.

Nejvyšší pásmo obsluhované svižným páskovým tweeterem si však vedlo výtečně - kovové perkuse v "That slavic smile" od The Modern Jazz Quartet ("Echoes" | 1987 | Pablo | 00025218014229) byly možná přeci jen trošku světlejší a energičtější, zato ale nádherně znělé, jasné a lehoučké. Zejména činel byl prokreslený výrazně nad rámec standardů kategorie, sice možná o něco málo méně "hmotný", ale velmi neagresivní, velmi přehledný.

2017 01 05 TST Audiovector QR1 5

Dynamikou jsou Audiovector QR 1, soudě alespoň dle Musorgského "Velké brány kyjevské" z "Obrázků z výstavy" (1995 | Denon | CO-78827), úplně ok v rámci nároků dle velikosti a ceny. Zvuk není celkově úplně sytý, ale je celkem rychlý a agilní, snaží se do reprodukce vložit co nejvíce energie a čím výše postupujeme frekvenčním spektrem, tím zjevně ochotněji reagují reprosoustavy na signál. Velké piano samozřejmě v jeho dynamických špičkách úplně neutáhne, na to nemá dost dramatu a objemu, ale snaží se a celkem neztrácí jistotu, pokud se udržíte v rozumných poslechových úrovních.

Rozlišením se Audiovector QR 1 řadí k tomu lepšímu v dané třídě - s přehledností "Indigo Dreamscapes" od DeJohnetta, Methenyho, Hancocka a Hollanda ("Parallel Realities" | 1993 | Zaiks | JD 1251/52) nebyl žádný problém a už byly čitelné i jednotlivé nástrojové linky. QR 1 znějí tak nějak normálně - není cítit žádný zbytečný hon za mikrodetaily a technicky dokonalým rozlišením, ale celek už je solidně transparentní. Se sestavou od Marantz se nástroje trochu vpily do pozadí a celkově detaily byly méně konkrétní, ale QR 1 ke svému (téměř) plnému probuzení zjevně nepotřebují nesmyslně předimenzované stroje.

2017 01 05 TST Audiovector QR1 9

Nebýt lehce směrového vyzařování vysokotónových reproduktorů, byly Audiovector QR 1 velmi slušnými kouzelníky, co se týká rekonstrukce prostoru. V Methenyho "Spirit of the air" ("Orchestrion" | 2010 | Nonesuch | 7559-79847-3) se po správném natočení scéna propojí a v pravolevém směru je dosti široká, objevuje se už i třetí rozměr, byť se nezdá, že by se nástroje nějak více rozprostřely právě i ve směru předozadním. Po přehození na set Marantz byla pak největší změna u tweeteru, který jako kdyby ztratil maličko svou jasnost a tím i trochu omezil přehlednost reprodukce, nicméně celková férová lokalizace a "nerozmazanost" zůstává i zde.

Když se rozezněla "Ashes to Ashes" od Faith No More ("The Very Best Definitive Ultimate Greatest Hits Collection" | 2009 | Rhino | 5186544012), bylo jasné, že tohle není úplně jejich šálek kávy, protože potichu to nemá ty patřičné grády a nahlas to zase QR 1 úplně nesvědčí. Reprosoustavy tak ne úplně vygradují rockové tempo skladby a i když se snaží zachovat zvuk pevný a čitelný, chybí prostě taková ta hutnost, výbušnost a odvázanost, která by potrhla rockový drajv.

2017 01 05 TST Audiovector QR1 12

Kompaktní QR 1 od dánských Audiovector jsou rozumné a decentní - decentně postavené, s elegantní optikou, velmi příjemně vyrovnaným pásmem a velmi pěknými výškami. Svými ostatními charakteristikami se pak vymezují do role nástrojů pro klidné hraní v menších prostorách a na žánry, které nejsou tvořené velkým orchestrem nebo nabušenou rockovou kapelou. Zejména pro akustickou hudbu nebo vokály jsou ale mohou fungovat, zvláště když jim najdete elektroniku, která bude tak trochu jejich charakterovým protikladem.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 0,5 m ve výšce mezi tweeterem a středotónovým měničem, v uzavřeném semireverberantním prostoru o výměře podlahové plochy 30 metrů čtverečních. Prostor je standardně zatlumen, ovšem bez rozsáhlých akustických úprav, a proto jsou naměřené hodnoty interpretovatelné jako 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 – 200 Hz ovlivněné akustickými parametry prostoru – konkrétně mírným zdvihem na basech. Měřeno bylo pomocí software ATB PC Pro vždy v pěti cyklech, vybrána byla střední křivka. Všechna měření probíhala na poslechové sestavě s vždy stejně nastavenou úrovní hlasitosti. Měřeno pomocí PCM stopy o vzorkovací frekvenci 48 kHz s 1/3 oktávovým vyhlazováním.

2017 01 05 TST Audiovector QR1 m1

Malé QR1 nabízí i ve velkém prostoru příjemně lineární odezvu s jen lehce důraznějšími výškami. Nejpřekvapivější je jejich využitelný bas už od hranice 50 Hz, v menší místnosti bude nástup položený ještě o kousek níž, což je vzhledem k ceně a objemu vynikající. Stejně tak linearitě nelze vytknout vůbec nic.

2017 01 05 TST Audiovector QR1 m2

Impedanční křivka padá lehounce pod úroveň 4 Ohm, přesto je víceméně nekonfliktně hladká a korektní. Umírněné naměřené parametry platí i pro elektrickou fázi, QR1 budou velmi jednoduchými partnery pro zesilovač.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ +/- ] | VELKÁ (> 40m2) [ × ]

Kč 28 690,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ decentní vzhled

+ rozumný bas na danou velikost

+ velmi pěkné, rychlé a čisté výšky

ZÁPORY

- neumí hrát příliš nahlas a dravě

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Voice | www.voice-audio.cz 

PRODÁVÁ: Rodel Audio | www.rodel-audio.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies