2016 05 03 TST Sonus faber Il Cremonese 1

Italská Cremona je rodištěm mnoha významných postav, z hudebního světa třeba Claudia Monteverdiho nebo Antonia Stradivariho. Ve svých produktech i modelových řadách na ni rádi odkazují i výrobci reprosoustav z ne zase tak vzdáleného Arcugnana, známí Sonus faber. Ti právě jako nejnovější přírůstek do katalogu vytvořili model Il Cremonese, třetí nejvyšší model v jejich výrobní řadě, navazující na obrovské Aidy a loňský model Lilium. Il Cremonese jsou vlastně jejich zjednodušenou a citelně levnější variantou.

Sloup Il Cremonese sdílí estetiku zmíněných nejvyšších modelů, ozvučnice má tedy tvar lyry (ačkoliv zde mu výrobce říká "kosočtvercový diamantový půdorys") s výrazně vystouplými boky, stejně tak tu najdete vzhůru zvednutou horní plochu a velmi úzkou zadní stěnu. Pětistěnný kabinet jednak fantasticky vypadá, jednak účinně potlačuje nežádoucí stojaté vlnění.

2016 05 03 TST Sonus faber Il Cremonese 2

Ale zpět ke vzhledu - u Sonus faber vždy uměli vyrobit luxusní, nádherné dřevěné skulptury a Il Cremonese není výjimkou. Pětaosmdesát kilogramů dřeva, kovu, skla, kůže a gumových strun místo mřížek vypadá jednoduše nádherně a v běžné místnosti stejně nepřehlédnutelně a dominantně jako ještě o něco větší Lilium. Reprosoustavy až ke špičce měří 144,9 cm, do šířky se rozkládají 39,8 cm a do hloubky 62,2 cm. Jejich ozvučnice stojí na kovové základně, v jejíž rozích jsou šroubovací nožky. Vypadají celkem běžně, využívají ale patentované firemní řešení Zero Vibration Transmission. Jde o kombinaci bytelného kovu a elastomeru, utlumujícího drtivou části vibrací.

Čelní stěna je lehce zakloněná, potažená kůží a svým tvarem evokuje opět základní půdorys skříně. Tvarem ve tvaru je pak středovýšková sekce, tweeter a středotónový měnič jsou zasazeny ve vlastní desce stejného tvaru. Dva basové měniče jsou pak přímo v čelní desce. Skryté zrakům při čelním pohledu, na jednom z boků v zadní části se pak nachází ještě dvojice infra wooferů. Reproterminály v bi-wiringové konfiguraci jsou nádherné, bytelné a směřují atypicky přímo vzhůru.

2016 05 03 TST Sonus faber Il Cremonese 3

Sonus faber Il Cremonese jsou koncipovány jako 3,5 pásmové, para-aperiodické a vybavené systémem "Stealth Reflex". Tato koncepce nepoužívá pro výdechy z ozvučnice klasické bassreflexy, ale laděné otvory s minimálními vibracemi a nízkým zkreslením. Ozvučnice je vyrobená ze tří vrstev MDF desek s proměnnou tloušťkou, tlumená je systémem vnitřních rezonančních prvků, postupně odbourávajících nežádoucí vibrace. Pevnost ozvučnice je krom masy dřeva zajištěna i vnitřními rozpěrami v kritických místech.

Všechny reproduktory pochází z vývojových a výrobních kapacit Sonus faber. O výšky se stará kombinace klasické měkké kopulky a kruhového Ring Radiatoru s názvem H28 XTR-04. Kopulku překlenuje tenký kovový můstek s šípem přímo ve středu. Průměr měniče činí 2,8 cm. V pohonném systému jsou použity neodymové magnety. Za měničem se nachází dřevěný labyrint, postupně utlumující jeho vyzařování a zajišťující čistotu přednesu.

2016 05 03 TST Sonus faber Il Cremonese 4

Střední frekvence řeší reproduktor M18 XTR-04 s průměrem membrány 18 cm. Poměděný hliníkový drát cívky na kompozitním formeru tvoří velkou cívku v účinném magnetickém systému, jehož účinnost podporují tři zkratovací kroužky. Membránu tvoří na vzduchu schnoucí kombinace papírové drti, kapoku, kenafu a dalších blíže nespecifikovaných přírodních vláken. Membrána je pro větší pevnost ještě potažena viskózní průhlednou vrstvou. Stejně jako tweeter je i středotónový měnič oddělený od hlavní ozvučnice a používá vlastní komoru. Skoro by se dalo říct, že do velké ozvučnice je tak vložená dvoupásmová regálovka pro co nejsoustředěnější přednes této kritické části pásma.

Woofery na přední straně mají také průměr membrán 18 cm, měniče W18XTR-12 používají v sendvičových membránách kombinaci lehoučké pěny, na jejímž povrchu papírová drť. Infra woofery W22XTR-16 na zadní straně mají průměr membrán 22 cm a mají stejné membrány jako basové měniče přední. Oproti 1,5" cívkám wooferů mají tyto sub-basové reproduktory 2" cívky.

2016 05 03 TST Sonus faber Il Cremonese 5

Výhybka rozděluje pásma na úrovních 80, 250 a 2 500 Hz, využívá úpravy impedanční křivky v rozsahu basových měničů pro co nejnižší zátěž zesilovačů a je osazena velmi kvalitními kondenzátory Mundorf z nejnovější generace Evo. Jsou buď olejové, nebo z kombinace olej, stříbro, zlato. Další komponenty nesou značku Jantzen.

Sonus faber Il Cremonese patří mezi velmi citlivé reprosoustavy, jejich charakteristická citlivost činí 92 dB / 2,83 V / m, nominální impedance činí 4 Ohmy. Frekvenční odezva (bez udané tolerance) je 25 - 35 000 Hz, jsou tedy skutečně plnorozsahové. Výrobce doporučuje výkon zesilovače alespoň 100 Wattů.

2016 05 03 TST Sonus faber Il Cremonese 6

Il Cremonese jsme poslouchali v prostorách dovozce v Ostravě, ke je živily malé elektrárny Audia Flight Strumento No.8, řízené buď pasivním předkem Bespoke Audio nebo aktivním Audio Research REF 6, oběma signál dodával Audio Research CD 6. Symetrické propojení zajišťovaly signálové kabely EMM Labs, reprokabely pak nesly značku Acrolink.

Jak už se dá odvážně usuzovat z cenovky nebo třeba velikosti a počtu měničů či litrového obsahu ozvučnice, i Il Cremonese, podobně jako Lilium, jsou plnorozsahové. Oproti svým větším sourozencům mají, můžeme-li soudit, v oblasti basu trochu méně suverénní výkon, Lilium působí samozřejměji, ale i tak - linka kontrabasu ve "Spiritual" Charlieho Hadena a Pata Methenyho ("Beyond the Missouri Sky" | 1997 | Verve | 537 130-2) byla jednoduše řečeno živá. Bas je mohutný a nabízí citelný fyzický tlak a impuls i na vzdálenost několika metrů. Kontury jsou pevné a dobře kontrolované, ačkoliv zvuk zůstává hutný a objemný. Vespod, zdá se, není kontrabas ničím omezován a Il Cremonese snadno zahrají i jeho nejspodnější notu, každý tón pak provází zřetelná váha a každé brouknutí kovové struny je podbarveno dřevěnou rezonancí velkého korpusu nástroje. Nástroj působí jako by měl až lehce nadživotní velikost, rozhodně je však podaný dospěle, jednotlivé polohy od sebe už poznáte s úplnou lehkostí a beze snahy.

2016 05 03 TST Sonus faber Il Cremonese 7

Vokál Vince Jonese v "Union Man" ("Moving through taboos" | 2004 | Universal | VJ 356N) zavěsily Il Cremonese do přirozené výšky, jako kdyby proti vašemu poslechovému místu skutečně stál běžně vysoký muž. I proporce hlasu působí velmi realisticky, provází je pocit těla, z něhož hlas vychází. Reprosoustavy umí vytvořit velice plastický hlas, skvěle prokreslený a tak čistý a jemný, že máte opravdu pocit jeho fyzické přítomnosti v prostoru. Skvostná je také bezprostřední expresivnost zpěvu, bez zábran proniká skrz membrány bez jakéhokoliv pocitu elektromechanické svázanosti. Ačkoliv jsou tyto Sonusy výsostně muzikálními nástroji, nebojí se ani detailního rozboru nahrávky - slyšíte doslova každé syknutí a dokonce i to, jak se Jonesovy převalují v ústech sliny a trošičku při svém ne úplně cvičeném zpěvu prská. Hlas jako celek je ale výtečně přirozený, tak jaksi "normální".

Nejvyšší pásmo je v podání Sonus faber Il Cremonese nádherně brilantní, úžasně čisté a živé. Kresba činelu v "Like Minds" od all-star kapely Burton, Corea, Metheny, Haynes, Holland byla precizní, ukázková a jeho dozvuk, to byla vyslovená lahůdka. Nejenže slyšíte, že tón se šíří z větší kovové plochy a ne pouze jediného místa, vy navíc i slyšíte za všemi nástrojovými linkami ještě doznívající tón, pozvolna, pomaličku utichající a rozplývající se, dodávající činelům věrnost. Navíc Il Cremonese mají tak dobré rozlišení, že bez problémů poznáte i rozdíl mezi dvěma různými, podobně velkými činely a také to, že jeden je výš než druhý. Tóny jsou pevné, ale přitom lehké a samozřejmé. Vibrafon je pak také vynikající, jadrně kovový charakter a znělost provází opět pocit fyzické hmotnosti a toho, že tóny vznikají v hutném kusu materiálu, ne jen jaksi étericky ze vzduchu.

2016 05 03 TST Sonus faber Il Cremonese 8

Ačkoliv v dynamice mají Il Cremonese oproti Liliím drobnou rezervu, pořád jsou téměř nekompromisní. Snad je jen pocitově o kousíček těžší je plně rozehrát. V Mussorgského "Velké bráně kyjevské" ("Crystal Cable Arabesque" | 2009 | Crystal Cable | CC200901) bylo úplně jedno, jak jsme nastavili pozici ovladače hlasitosti, i při velice, velice nízkých hlasitostech byl cítit dech, impuls a dynamika nahrávky, při realisticky nastavené hlasitosti je to jednoduše opojný zážitek - velký orchestr obemyká řádná porce vzduchu, hudba vystupuje z měničů s nebývalou lehkostí a přitom cítíte hmotu nástrojů, jsou plné, precizně oddělené a když zaberou, vyvalí se hudba jako precizně kontrolovaná lavina. Hudba je už nádherně dospěle podaná, nelimitovaná, má důraz kde ho mít má, má lehkost, kde jí mít má a je tu cítit rezerva, kterou obtížně vyčerpáte, nehodláte-li ozvučovat mnoho stovek čtverečních metrů prostoru na koncertních hlasitostech. Hudba tančí, exploduje a nenásilně se proplétá všude okolo - je prostě živá.

Sonus faber Il Cremonese mají výjimečně dobré rozlišení, jsou ale navíc prosté stop analytičnosti, detaily servírují zakomponované do hudebního celku bez stresu a zdůrazňování. Vše k vám přichází samozřejmě, bezprostředně, ve zvuku víc než dostatečně transparentním a výtečně čistém. Vokály Katie Melua a Evy Cassidy ve "What a wonderful world" ("Collection" | 2008 | Dramatico | DRAMCD0040) byly naprosto samozřejmě oddělené, každá měla svůj jasný prostor a vzduch kolem sebe, oba vokály byly perfektně vystřižené a prokreslené do hloubky, stejně tak jednotlivé nástrojové linky jsou dokonale separované, nic netrčí, nic nezapadá, jako by Il Cremonese říkaly, že to přeci nemá a ani nemůže být jinak, že tohle je přirozeně jednoduché.

2016 05 03 TST Sonus faber Il Cremonese 9

Prostor hudební scény v Mahlerově "6. symfonii" v podání České filharmonie pod taktovkou Václava Neumanna (2006 | Octavia Records | OVCL-00259) se doslova roztekl směrem dozadu, scéna byla široká a hluboká jako moře, mimo ozvučnice a se spoustou, spoustou, spoustou vzduchu v okolí. Lokalizace nástrojů byla perfektní, každý měl své pevné a jasé místo, vše bylo zase a znovu podáno s odzbrojující samozřejmostí a organizací tak dobrou, že působila až obyčejně přirozeným dojmem. Nebyl nejmenší problém určit, že žestě stojí až za smyčci, že basová sekce je támhle vpravo nahoře a vůbec - pro přehlédnutí hudební scény už moc fantazie zapojovat nemusíte.

Sonus faber Il Cremonese jsou ale v plné řadě výsostně muzikální - jejich interpretace hitu "Africa" od Toto ("Blu-spec CD - Feel the difference" | 2009 | SONY Music Japan | SICP 20048-9) byla prostě parádní. I ucinkané činely prošly tweeterem celkem vkusně a snesitelně, byť měnič se rozhodně neštítí vystřelit na vás jejich ostrost právě tak, jak je na nahrávce zachycená. Co je ale nejvíc imponující, to je plynulost a živá hladkost, s níž hudba prostě přichází a nenutí vás řešit vůbec nic jiného, než je právě a jen poslech.

2016 05 03 TST Sonus faber Il Cremonese 10

Sonus faber Il Cremonese jsou další z hrajících skulptur italské firmy, další, z nutno říci, velmi drahých skulptur. Nicméně stále jsou levnější než sourozenci Lilium a jsou v reálném světě téměř (ale jen téměř!) stejně nadané. Jejich skladnější ozvučnice je stále nádherná svými tvary, jednotlivými křivkami i charismatickým, elegantním celkem, jejich zpracování je jednoduše umění a jejich materiály udělají dojem v libovolném interiéru.Co je ještě působivější, to je jejich schopnost zahrát s odzbrojující dávkou muzikálnosti naprosto, naprosto cokoliv. Jsou dynamicky úžasné, mají skvělé rozlišení, výborný prostor a hlavně vše dohromady funguje s dospělým nadhledem, pohodou a samozřejmostí. Pokud máte dostatečně dobrou elektroniku, která je zvládne náležitě zkrotit a rozehrát, můžete v modelu Il Cremonese mít skutečně jednu z nekompromisních reprosoustav, kterou se neomrzí poslouchat.

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m ve výšce mezi tweeterem a středotónovým měničem, v uzavřeném semireverberantním prostoru o výměře podlahové plochy 35 metrů čtverečních. Prostor je standardně zatlumen akustickými prvky, ovšem bez rozsáhlých úprav, a proto jsou naměřené hodnoty interpretovatelné jako 100% věrohodné v pásmu 150 Hz a výše, v pásmu 10 – 150 Hz ovlivněné akustickými parametry prostoru. Měřeno bylo pomocí software ATB PC Pro vždy v pěti cyklech, vybrána byla střední křivka. Všechna měření probíhala na poslechové sestavě s vždy stejně nastavenou úrovní hlasitosti. Měřeno pomocí PCM stopy o vzorkovací frekvenci 48 kHz s 1/3 oktávovým vyhlazováním.

2016 05 03 TST Sonus faber Il Cremonese m1

Il Cremonese mají v reálném prostoru rozumně vyrovnanou křivku, byť ne studiově rovnou. Je tu cítit výrazněji se prosazující tweeter i o něco bohatší basové pásmo, to lze ale stále ještě přisoudit i interakci s poslechovým prostorem. Nástup na 25 Hz je skutečně patrný. Křivka se vlastně v celém rozsahu skutečně vejde do tolerance +/- 3 dB.

2016 05 03 TST Sonus faber Il Cremonese m2

Slibovaná "příjemná" impedanční křivka je skutečně vyrovnaná a prostá rychlých a náročných přechodů, povětšinou se ale drží u hranice 3 Ohm, stabilita zesilovačů tak bude kritická.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ × ] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ +/- ] | VELKÁ (> 40m2) [ ✓]

Kč 1 079 000,-

--- --- --- --- ---

KLADY

+ blíží se v reálném prostoru schopnostem větších Lilium

+ jsou to nádherné věže

+ skutečně plnorozsahové

+ výborný bas

+ dynamika

ZÁPORY

- nejsou, zdá se, úplně jednoduché na rozehrání a zkrocení

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Tykon | www.tykon.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies