Německý Quadral má velmi „plynule" poskládaný výrobní program – přestože ceny jejich reprosoustav začínají na čtyřmístných cenovkách a stoupají až nad 300 000,-, v první třetině tohoto stoupání najdete snad desítky modelů. Navíc s podobnými cenovkami, což je trochu zvláštní. Ale jak vidno třeba z řady Chromium Style, zaměření jednotlivých řad z katalogu je tak nesmírně odlišné, že si nejen vybere každý, ale ani velmi podobně naceněné modely si nijak nepřekáží.

Série Chromium Style (jak už název napovídá) je rozhodně určena těm, kteří od svých reprosoustav vyžadují v prvé řadě styl a eleganci. I proto je nejvyšší sloupový model této řady spíše sloupeček a také typický muskulaturní „Quadral-design" je tu značně zklidněný.

Chromium Style 102 je nejvyšší model, sloupek o výšce 111 cm, šířce 17,8 cm a hloubce 25,9 cm, přičemž i přes svou poměrně kompaktní stavbu váží solidních 22 kg. Část má na svědomí také efektní kulatý skleněný podstavec, připevněný několika šrouby – není to však úplně nejšikovnější řešení, protože sklo má tendenci se lehce „křupnout" při přílišném dotahování (inu, je to prostě sklo). Ale je to rozhodně estetické.

Úzký přední profil sloupku je téměř beze zbytku vyplněn pěti reproduktory, zadní strana je pak narušena pouze „quadralovsky" rozměrným bassreflexem a pod ním umístěnou kovovou plaketou, z níž vyčnívá jediný pár reproduktorových terminálů WBT kvalit. Boční stěny jsou lehce vyklenuté. Pro firmu typický je i hluboký klavírní lak a vůbec celkově velice pěkné zpracování – to byste vlastně ale asi od reprosoustav v této cenové třídě čekali u každé značky.

Čelní panel je osazen čtyřmi klasickými dynamickými měniči a jedním páskovým měničem. Už od pohledu víte, že patří k produkci firmy Quadral. Zcela nahoře je netypicky umístěn středotónový reproduktor s průměrem membrány 13,5 cm; ta je vyrobena z polypropylenu, pokrytého vrstvičkou titanu. Jak se od „svalnatého" designu čeká, jsou měniče obkrouženy poměrně masivním, technicistně působícím rámečkem.

O patro níž najdeme v obrovském rámečku pásový měnič, tentokrát však bez bližších specifikací. Jde ale o skládaný kovový pásek. Nejspodnější tři úrovně okupují basové měniče – na pohled vypadají zcela identicky, jako ten středový. Mají tedy průměr 13,5 cm a také membránu z polypropylenu a titanu.

Díky pěti měničům, rozděleným do tří pásem, umí Chromium Style 102 prý sáhnout (bez udané tolerance) až na 32 Hz a vystoupat k 65 000 Hz, přičemž přechodové frekvence najdeme na úrovni 250 a 2 800 Hz. Citlivost 89 dB je slušná, zatímco impedance nabývá standardních quadralovských hodnot v intervalu 4 – 8 Ohm.

Quadral Chromium Style 102 jsme poslouchali primárně na sestavě Naim Nait XS a Naim CD5si, ale také na NAD C370, Pioneer BDP-LX71 či ASUS Xonar Essence One MUSES. Analogové tóny vnesl do reprodukce Pro-Ject Elemental a Pro-Ject Phono Box. Poslech se konal za pomoci kabelů Naim, ProAc, QUAD, TelluriumQ, Eagle Cable a Monster Cable. Pro srovnání jsme měli k dispozici Harbeth Monitor 30, Dali Zensor 3, Monitor Audio BX5, Monitor Audio MR4, ale také Bowers&Wilkins 683 S2 a také některé další modely Quadral – Platinum M40, Signo Avantgarde 70 a Ascent 80 LE.

Janáčkova „Symfonieta" („Rok české hudby" | 2004 | Panter | TU 0002-2) je na podobně koncipovanou reprosoustavu hodně netypickým soustem. Přesto obzvláště „výše položené" nástroje zvládá Chromium Style 102 se ctí – píšťaly, flétny a pikoly, ale také žesťová sekce vychází skutečně báječně. Tóny obhospodařované páskovým tweeterem mají dost prezentní formu, možná jsou až příliš energické, jsou takovou hudební obdobou divoké vlnky na klidné hladině. Výměnou ale dostanete velmi solidní rozlišení a pěknou porci informací. Ty vyniknou hlavně proto, že navzdory psaným parametrům se tyhle sloupky zrovna příliš hluboko nepouští a basové pásmo je spíše informativně neznačené, než že by se dokázalo doopravdy prosadit. Je to nakonec logické, vezmeme-li v potaz rozměry ozvučnice. Třeba buben jako kdyby byl výrazně menší, navíc mu schází také trochu důraz.

Na druhou stranu vyšší bas někde v okolí 50 Hz (tedy klasická elektrická basa) tu ještě je a to i v celkem přijatelné síle. Třeba tak jako v „Caroline" od Fleetwood Mac („Tango in the Night" | 1987 | Warner | 7599-25471-2). Bas je sice měkčí a lehce vřelejší, tedy žádná suchá studiová přesnost, ale to nevadí – alespoň to pocitově dohání faktickou tenkost. Směrem vzhůru od baskytary po stupnici frekvenčního rozsahu je ale reprodukce bez výhrad vynikající, odpovídající cenové třídě. Menší ozvučnice pak nabízí velice kompaktní přednes, semknutý a pevný přednes s dobrou kontrolou, ale také vynikající výšky. Kovové perkuse a činely jsou znělé, poměrně „masité" a přehledné, páskový tweeter svou práci jednoduše umí „prodat".

Přednes Chromium Style 102 je dramatický a jak už bylo řečeno, velmi kompaktní a úderný. I díky tomu vynikly velmi dobře kontury jednotlivých nástrojů i jejich dynamika. Týkalo se to všech nástrojů, s drobnou výjimkou kontrabasu, ve skladbě „Flim Bob Diddley" z desky „Vintage BB´s" skupiny Flim & The BB´s. Kolem nástrojů sice necítíte moc vzduchu, to ostatně v reprodukci obecně, ale to vlastně nevadí. Objemově je zvuku spíše méně, zato má drajv a tah na branku, jak ukazuje znělý, řízný saxofon i velký činel, nebo třeba rána do bubnu s výbornou dynamikou – v tom poznáváme charakteristické rysy reprosoustav Quadral. Byť zde jsou přítomny v trochu menších porcích.

Dylanova „Hurricane" z výběru „DYLAN" (2007 | Columbia | 88697 16131 2) se moc pěkně poslouchala i relativně potichu, reprosoustavy se patrně i díky výrazně hrajícímu pásku umí prosadit. Činely a akustická kytara jsou vysloveně skvělé, parádně rozlišené, zato bas jako kdyby tu vůbec nebyl, reprosoustavy méně intenzivní nižší bas v podstatě ignorují a musíte se nesmírně snažit, abyste sluchem našli jeho náznak. To je jednoduše daň za styl, kterou vykoupíte třeba některým ze subwooferů Qube.

Malý objem Chromium Style 102 nezabraňuje udržet potřebné tempo, třeba „City of Angels" od L.A. Guns („Waking the dead" | 2002 | Spitfire | SPT-15192) pěkně odsýpá, byť celková energie vás rozhodně nezavalí. Jde svého druhu o monitorový zvuk. Sloupky umí být dostatečně přesné a tvrdé, byť občasný řez kytary nebo činelů se reprodukci nevyhne. Ale to nevadí, jde spíše o zdůraznění nahrávky – to probíhá vlastně pořád, Quadral zdůrazňuje a lehce dramatizuje, nicméně není to otravné či přehnané, jde jednoduše o trochu „kinofilmové" ladění. Opět ale nejde nezmínit mírně nahnutou frekvenční křivku, která směrem k výškám plynule stoupá, výšek je tedy citelně víc, než basů.

Vlastně až mechanicky přesný, pevný přednes je vlastní každému okamžiku reprodukce. I Waitsova zakouřená „Alice" ze stejnojmenné desky (2002 | Anti | 6632-2) je tak velmi pevná, trochu jí schází pohodové uvolnění. Zato bohatství tónů a barev není co vyčítat, tady zase prosakuje firemní charakteristika. Velice objemný basový základ vytěží z Chromium Style 102 maximum možného, ale stále to není kdovíjaký zázrak.

Až trochu překvapivá je skutečnost, že se Chromium Style 102 vypořádaly obstojně i s Čajkovského „Koncertem pro housle a orchestr v D-dur opus 35" v čele se stradivárkami Anne-Sophie Mutter a Karajanem vedenými vídeňskými filharmoniky v pozadí (1988 | Deutsche Grammophon | 419 241-2). Může za to patrně velice rychlý přednes – malé měniče a pásek se snadno rozhýbávají i zastavují a subjektivně je dynamika působivá. Barvy houslí i ostatních nástrojů v orchestru jsou slušně naznačené, ale přeci jen trochu moc syté a celkově je přednes jaksi příliš bombastický a efektní – jako kdyby sloupky tak nějak neuměly hrát v klidu, pořád se snaží uhánět kupředu. Na druhou stranu je zvuk čistý a příjemný. Na to, že je tu ve hře výrazný páskový tweeter, umí být tyhle sloupky také poměrně přesvědčivé v podání prostorových informací. Nečekejte zázraky, ale jednotlivé nástrojové sekce a hlavní housle jsou od sebe velmi dobře separovány a jejich lokalizace je také jednoduchá.

Firma Quadral má své specifické charakteristiky, podle kterých jejich reprosoustavy spolehlivě poznáte – ať už na pohled, nebo po sluchu. Pokus se trochu vymanit a zamířit do vod pro ty, kteří touží po efektu a stylu (což ostatně reflektuje už název), se jim ale také povedl a nese firemní rysy. Skvělé zpracování a elegantní vzhled jsou tu základem, uzoučký sloupek na druhou stranu jednoduše neumí poskytnout basy pod hranicí takových 50 Hz, natož aby si sáhl na deklarované úrovně. Vynahrazuje to přesností a autoritou v pásmu od vyšších basů až k nejvyšším tónům. Zvláště tam se zvuk povedl – páskový tweeter není hrubý či vulgární, naopak se umí chovat kultivovaně, byť jeho přednes tak trochu nad zbytkem tónů vyčnívá. Rozhodně tu ale je cítit radost z poslechu a tah na branku, což by u stylových reprosoustav mělo být zdůrazněno jako velký klad. Sečteno a podtrženo, za své peníze dostanete efektní provedení i zvuk, byť s citelnými omezeními – třeba pro domácí kino v kombinaci s občasným poslechem to ale budou skvělé nástroje.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ +/- ] | VELKÁ (> 40m2) [ × ]

Kč 54 990,-

--- --- --- --- ---

KLADY

+ krásné zpracování

+ elegantní vzhled

+ slušná čistota a rozlišení

+ pro domácí kino a výbušnou hudbu jsou fajn

+ páskový tweeter je téměř nesměrový (a buduje hezký prostor)

ZÁPORY

- bas a objem budete muset dohnat subwooferem

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Audio Trade | www.quadral.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies